Cu vârste cuprinse între un an și 13 ani, cei patru frați au fost internați și se estimează că vor rămâne câteva zile în spital. Între timp, agenția columbiană pentru protecția copilului îi va intervieva pe membrii familiei lor pentru a stabili cine ar trebui să aibă grijă de ei.
Lupta pentru custodie se dă între bunicii materni și tatăl celor doi copii mai mici.
„Vom vorbi, vom investiga, vom afla câte ceva despre situație. Cel mai important lucru în acest moment este sănătatea copiilor, care nu este doar fizică, ci și emoțională, modul în care îi sprijinim emoțional”, a precizat Astrid Cáceres, șefa Institutului columbian pentru bunăstarea familiei, adăugând, într-o declarație pentru postul de radio columbian BLU, că a fost desemnat un asistent social pentru copii, la cererea bunicilor.
Institutului nu exclude ca ei și mama lor să fi suferit abuzuri domestice.
Bunicul Narciso Mucutuy l-a acuzat pe Manuel Ranoque, tatăl a doi dintre copii, de abuz domestic împotriva mamei micuților, Magdalena Mucuty, spunând că, în timpul certurilor, copiii se ascundeau în pădure.
Ranoque a recunoscut că existau probleme în familie, dar a subliniat că este vorba despre chestiuni private, nu de „bârfe pentru toată lumea”.
Întrebat de reporteri dacă și-a agresat soția, bărbatul a răspuns: „Verbal, uneori, da. Fizic, foarte puțin. Am avut mai mult certuri verbale”.
Accidentul aviatic a avut loc pe 1 mai, în timp ce copiii călătoreau împreună cu mama lor din satul amazonian Araracuara către orașul San Jose del Guaviare. La un moment dat, pilotul avionului Cessna 206 a semnalat o problemă la motor, iar în scurs timp, aparatul de zbor a dispărut de pe radar.
Avionul a fost găsit la două săptămâni de la prăbușire, într-o zonă densă de pădure tropicală. Trupurile celor trei adulți aflați la bord au fost recuperate, însă copiii lipseau, ceea ce a alimentat speranțele că aceștia ar putea fi în viață.
Cei patru au fost găsiți pe 9 iunie, la aproximativ 5 km de locul accidentului, într-un mic luminiș. Au fost transportați cu elicopterul în capitala Bogota, iar apoi la un spital militar, unde au primit servicii psihologice și alte tipuri de îngrijiri.
Copiii au povestit că mama lor a mai trăit aproximativ patru zile după accident și că le-a spus să plece din zonă pentru a-și crește șansele de supraviețuire.
Membri ai grupului de indigeni Huitoto, copiii au reușit să rămână în viață timp de mai bine de o lună mâncând făină și semințe de manioc și unele fructe pe care le-au găsit în pădurea tropicală, pe care o cunoșteau.
Foto: Profimedia