„A fost o situaţie dificilă, ruşii controlau circa 70% din oraş, dar în cursul ultimelor două zile au fost respinşi. Oraşul este împărţit în două, le e frică să se deplaseze liber”, a anunţat guvernatorul Luganskului la televiziunea ucraineană.

Severodoneţk număra înainte de război peste 100.000 de locuitori. Din cauza bombardamentelor, orașul a rămas fără gaze, electricitate și apă curentă, iar 90% din case sunt distruse.

Mulți locuitori au plecat, însă sunt și câteva mii care au rămas, nevrând să-și lase în urmă casele. Când a început atacul, aproximativ 13.000 de oameni mai erau în oraș, potrivit șefului administrației militare civile, Oleksandr Striuk, citat de ziarul ucrainean Pravda.

Rusia și-a concentrat forțele în ultimele două săptămâni pentru a încerca să cucerească orașul, care are importanță strategică, notează The Guardian. Și-a aruncat „toate rezervele” în luptă, după cum au susținut recent oficiali ucraineni.

Pe 31 mai, trupele ruse controlau cea mai mare parte din Severodonețk, după cum anunța Haidai. Acest lucru s-a schimbat însă după câteva zile, când forțele ucrainene au făcut progrese semnificative, au reușit să respingă atacurile și să-și recâștige din teritoriu.

Sâmbătă dimineață, „aproximativ 30%” din Severodonețk era controlat de ucraineni. Iar până seara au reușit să recupereze încă 20% din teritoriu.

Pe lângă asta, ucrainenii au spus că forțele ruse „chiar suferă pierderi uriașe”, au rămas fără trupe de infanterie și nu au mai putut să înainteze.

În sprijinul Ucrainei pentru Severodonețk s-au alăturat luptători străini din țări precum Australia, Georgia, Franța și Brazilia, potrivit unei înregistrări video care circulă de rețelele de socializare, în care un soldat mascat spune că a venit din Australia ca să se alăture luptei.

Un al doilea soldat a spus că este „un copil de 22 de ani” din Georgia și a promis că îi va ajuta pe ucraineni să-i respingă pe ruși. „Suntem pe partea dreaptă a istoriei”, a adăugat el.

De partea cealaltă, Rusia a aruncat în lupta pentru Severodonețk soldați mobilizați în autoproclamata republică Luhansk, slab echipați și instruiți, potrivit evaluării făcute de Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.

Tactica, folosită de Rusia și în Siria, indică probabil o dorință de a limita pierderile suferite de Moscova în război, spun oficialii britanici.

Cucerirea completă a Luhansk, „prioritatea necondiționată” a Moscovei

Severodoneţk este capitala administrativă a Luhanskului, controlată parţial de separatiştii proruşi din 2014. Este ultimul oraș aflat încă sub controlul Kievului, pe care Rusia vrea să-l cucerească pentru a finaliza capturarea Lugansk, una dintre cele două regiuni din Donbas.

Pe 30 mai, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că „eliberarea” Donbasului este o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce alte teritorii ucrainene ar trebui să își decidă singure viitorul.

„Eliberarea regiunilor Donețk și Luhansk, recunoscute de Federația Rusă ca state independente, este o prioritate necondiționată”, a declarat Lavrov la acel moment, în interviul acordat postului francez de televiziune TF1.

Armata rusă ar fi primit și termen de la Vladimir Putin să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Luhansk până la 1 iunie şi la cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News