Ultima bătălie între vechiul și noul guvern de la Varșovia a fost deschisă, vineri, când ministrul justiţiei, Adam Bodnar, a declarat că Dariusz Barski, procurorul naţional, a fost eliberat din funcţie.
Tribunalul Constituţional, despre care criticii spun că şi-a pierdut independenţa sub conducerea PiS şi a cărui şefă, Julia Przylebska, este considerată o „prietenă apropiată” a liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a încercat, luni, să blocheze demiterea.
„Tribunalul Constituţional a emis o decizie provizorie prin care a ordonat procurorului general (n.r. – funcţie îndeplinită de ministrul justiţiei) şi tuturor autorităţilor publice să se abţină de la orice acţiune care l-ar împiedica pe Dariusz Barski să îndeplinească funcţia de procuror naţional”, se arată în comunicat.
Preşedintele polonez Andrzej Duda a transmis că ministrul justiţiei nu are autoritatea de a-l demite unilateral pe procurorul naţional. Ministerul Justiţiei susţine că numirea lui Barski nu a fost validă, deoarece legile în vigoare la momentul numirii sale interziceau ca o persoană care s-a pensionat să ocupe o astfel de funcţie.
„Demiterea procurorului naţional poate avea loc numai după consultarea dintre prim-ministru şi preşedinte, este nevoie de acordul scris al preşedintelui. Nu există nicio îndoială că legea a fost încălcată aici”, a declarat Andrzej Duda după o întâlnire cu premierul Donald Tusk.
La rândul său, premierul Donald Tusk a declarat că ministrul justiției Adam Bodnar are „sprijinul său deplin” pentru a face independentă instituţia procurorului. „Sper că preşedintele ne va ajuta în acest sens, nu ne va împiedica”, a punctat Tusk.
Procurorul național Dariusz Barski a salutat decizia Tribunalului Constituţional şi a declarat pentru postul privat de televiziune Polsat News că se consideră în continuare procuror naţional.
În Polonia, procurorul public naţional este al doilea cel mai înalt grad de procuror din Polonia, după procurorul general, funcţie asimilată de ministrul justiţiei.
Procurorul naţional este şeful Parchetului Naţional şi acţionează în calitate de adjunct al procurorului general.
Provocările noului guvern polonez
Acest nou blocaj subliniază provocările cu care se confruntă noul guvern polonez în realizarea reformelor necesare pentru a obţine fondurile UE. Bruxelles-ul a reţinut banii alocaţi Varşoviei din cauza deciziilor luate de precedentul guvern conservator, care s-a aflat la conducere timp de opt ani, relatează Reuters.
Criticii spun că reforma justiţiei implementată de precedenta administraţie a partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a sporit influenţa politică asupra instanţelor şi, ca urmare, Bruxelles-ul a îngheţat miliarde de euro alocate Poloniei din cauza preocupărilor legate de respectarea statului de drept.
Noul guvern proeuropean de la Varşovia a promis să revină asupra modificărilor şi să deblocheze banii, dar se confruntă cu rezistenţă din partea preşedintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS, şi al susţinătorilor partidului, care rămân în poziţii puternice în instanţe şi în organismele de reglementare.
FOTO: Hepta
tomitan • 17.01.2024, 05:59
Problema polonezilor este ca ei nu au " hora unirii".Au mazurka,polonaise etc .Dacă ar fi avut si ar fi dansat " hora unirii" cum se joaca in politichia dâmbovițeană n-ar fi avut probleme.Ce a spus Nea Klaus acum câtiva ani?" PSD sa dispară!".Cine sunt cei mai buni prieteni acum ?Marcelino& PSD. PS.UDMR in loc sa bage csardas , de 33 de ani dansează " hora unirii" mai abitir decăt multi alti români.
demostene1 • 16.01.2024, 20:12
PiS e un fel de psd, dar mai cult. nu o sa scape polonia de pis vreo 30 de ani la cat de adanc sunt bagati in toate sistemele si institutiile lor