Regiunea Harkov se află de o săptămână sub asaltul trupelor ruse, iar zilele trecute, autoritățile locale din Vovceansk, la 5 km de granița cu Rusia, au anunțat că trupele ruse au ajuns la periferia orașului.
Înainte de război, Vovceansk număra circa 18.000 de locuitori. Nu e clar câți au mai rămas acum.
„Nu știm câți oameni au mai rămas acum, dar sperăm să nu fie mai mult de 200”, a declarat vineri dimineață Oleksii Harkivskyi, șeful poliției Vovceansk.
Vineri, evacuările au continuat în oraș, și, deși mașina lui Harkivskyi a fost ținta bombardamentelor, el a reușit să iasă cu un cuplu de bătrâni în remorcă.
„Abia am reușit să ieșim de acolo”, a spus el într-o postare pe Instagram.
„Nu am vrut să plecăm. Este casa noastră”
Oamenii care au ieșit vineri din Vovceansk și din satele din jur au fost în mare parte cei care plănuiseră să rămână până la capăt în casele lor, dar în cele din urmă s-au răzgândit când luptele s-au intensificat în această săptămână.
Cei mai mulți dintre ei erau în vârstă, vulnerabili și profund traumatizați. Ei au fost duși cu un microbuz la un centru pentru persoanele strămutate din Harkov.
„De ce naiba nu ați plecat mai devreme? V-am spus tuturor să plecați de zile întregi”, a strigat nervos un polițist la Olha și Mykola, un cuplu de bătrâni ajunși la centrul de evacuare cu o găleată de ouă și cu bunurile lor puse în plase de plastic.
„N-am crezut că ar putea deveni atât de rău”, a spus Olha, tristă, în timp ce legăna o pisică înfășată într-o pătură.
„Nu am vrut să plecăm. Este casa noastră. Nu știam unde să mergem”, a mai spus femeia, care a spus că vor sta mai întâi într-un adăpost din Harkov și apoi speră să rămână la rude, dacă au unde să-i găzduiască.
Alături de ei se afla și Natalia, poștașul satului Vilcha, chiar la sud de Vovceansk.
„Satul nostru este un sat de relocare Cernobîl, a fost construit pentru noi în anii 1980 după dezastr și se numea Vilcha. Mulți dintre noi ne-am mutat împreună. Și acum toată lumea a fost împrăștiată peste tot”, a spus femeia de 55 de ani.
În ultimele luni, forțele ruse au preluat inițiativa în conflict, în timp ce Kievul se confruntă cu o penurie dificilă de armament, fiind cauzată parțial de lunile de certuri din Congresul SUA, care a amânat aporbarea unui pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari.
Regiunea Harkov a petrecut deja șapte luni sub ocupația rusă la începutul războiului, iar dacă Vovceansk va cădea în mâinile Rusiei, ar fi pentru prima dată când Moscova va recaptura un oraș deja câștigat de Ucraina, notează The Guardian.
Viteza cu care un contingent relativ mic de trupe ruse a a ajuns la periferia orașului i-a alarmat pe mulți ucraineni, care s-au întrebat de ce forțele de apărare nu sunt mai puternice și dacă cel de-al doilea oraș al țării, Harkov, ar putea fi din nou sub amenințare. Rusia a încercat să capture orașul la începutul războiului, dar a fost respinsă.
Putin vorbește de crearea unei „zone-tampon”
Aflat într-o vizită în China, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia nu intenționează „deocamdată” să pună mâna pe Harkov.
Scopul Rusiei, a susținut Putin, este de a crea o „zonă-tampon” pentru a proteja zonele de frontieră de atacurile ucrainene, inclusiv orașul rus Belgorod.
„Aceasta este și vina lor (a autoritățile ucrainene, n.red.), pentru că au tras și, din păcate, continuă să bombardeze zonele rezidențiale din teritoriile de graniță, inclusiv Belgorod. Ei bine, civili mor acolo. E evident. Se trage chiar în centrul orașului, în zone rezidențiale. Și am spus public că dacă asta va continua, vom fi nevoiți să creăm o zonă de siguranță, o zonă sanitară”, a spus Putin.
Într-un interviu la Kiev, Mihailo Podolyak, unul dintre consilierii de bază ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost de acord că Rusia nu va continua acum spre Harkov, spunând că Moscova are doar 15.000 de soldați alocați pentru ofensivă.
În schimb, a spus Podolyak, ideea a fost de a „extinde linia frontului”, forțând Ucraina să își repoziționeze rezervele și să profite de întârzierea pachetului de ajutor al SUA.