Europa riscă să se confrunte cu o penurie de forță de muncă, pe măsură ce Omicron continuă să se răspândească, iar persoanele infectate și cele cu care au intrat în contact sunt plasate în carantină. Din cauza lipsei de personal și a prăbușirii cifrei de afaceri, multe afaceri trag deja obloanele.

În acest context, unele state au început să reevalueze regulile, scurtând perioada de izolare.

Regatul Unit, Spania, Irlanda sau Grecia au luat astfel de decizii, încercând o jonglerie riscantă: gestionarea riscului de infectare și, în același timp, atenuarea impactul restricțiilor asupra economiei.

Cu cât a fost scurtată perioada de carantină

Grecia a fost prima țară europeană care a anunțat reducerea carantinei la cinci zile pentru cei testați pozitiv. Decizia, anunțată pe 30 decembrie de guvernul de la Atena, presupune, practic, o înjumătățire a perioadei de carantină, care până acum era de zece zile.

Țara mediteraneeană urmează astfel recomandările Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, care a anunțat recent scurtarea la cinci zile a perioadei de carantină pentru persoanele infectate care sunt asimptomatice.

Înainte de Crăciun, și Regatul Unit a trecut la o carantină de șapte zile pentru cei testați pozitiv cu coronavirus. Asta, deși în UK noua tulpină a devenit deja dominantă și numărul de infectări zilnice a crescut foarte mult.

Și în Spania și Irlanda perioada a fost redusă de la zece la șapte zile, în timp ce Italia a renunțat la plasarea în carantină a persoanelor considerate contacte apropiate cu un caz pozitiv, dacă acestea sunt vaccinate.

Aceste decizii au legătură cu perioada de contagiozitate a unei persoane infectate, a cărei lungime depinde dacă persoana respectivă a fost sau nu imunizată anti-COVID.

Rezultatele unui studiu american recent arată că în cazul celor vaccinați, perioada este contagiozitate este de 5,5 zile, în timp ce nevaccinații pot transmite infecția timp de 7,5 zile. Cercetarea nu a fost încă revizuită de alți specialiști și vizează cazurile de infectare cu variantele Alpha și Delta, fiind efectuată înainte ca Omicron să devină dominantă în SUA.

Explicațiile specialiștilor

Anunțând scurtarea perioadei de carantină, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a precizat că decizia s-a bazat pe propria analiză, care sugerează că șapte zile de carantină alături de două teste cu rezultate negative „au aproape același efect de protecție” ca zece zile de izolare fără testarea antigen a persoanei diagnosticate cu COVID-19.

La rândul lor, specialiștii din SUA au afirmat că decizia de a trece la cinci zile de carantină este „motivată științific”, existând date care arată că SARS-CoV-2 se transmite cel mai intens în intervalul cuprins între primele două zile de dinainte de apariția simptomelor și până la trei zile după aceea.

Experții din Grecia și-au motivat hotărârea bazându-se pe o serie de date preliminare care arată că Omicron provoacă forme mai ușoare de boală, care se manifestă pentru o perioadă mai scurtă, permițând astfel reducerea numărului de zile de carantină.

Fiecare țară are propriile condiții de ieșire din carantină

În ceea ce privește condițiile ieșirii din carantină, fiecare țară are propria abordare.

În Regatul Unit, perioada de carantină se încheie după o săptămână, dacă persoana infectată este testată negativ în zilele a șasea și a șaptea.

Pe de altă parte, în Grecia adoptă regula 5+5, adică cele cinci zile de carantină sunt urmate de alte cinci în care pacientul trebuie să poarte mască, dacă simptomele au dispărut.

Unii oamenii de știință contestă însă scurtarea perioadei de carantină fără testare la finalul acesteia.

Dacă nu este inclusă cerința de testare, înseamnă că vor exista în continuare o mulțime de persoane contagioase care se întorc la serviciu și pot transmite virusul celorlalți, ceea ce poate afecta și mai mult sănătatea publică și economia.

Saad Omer, directorul Yale Institute for Global Health:

Criza de forță de muncă din spitale și reducerea impactului asupra economiei au dus la decizia de scădere a perioadei de carantină

Confruntate cu o creștere accelerată a ratelor de infectare în ultimele săptămâni, statele europene caută modalități prin care spitalele și serviciile publice esențiale să funcționeze în continuare, limitând în același timp răspândirea virusului.

Începând din 22 decembrie, Regatul Unit a înregistrat zilnic peste 100.000 de cazuri, ajungând pe 31 decembrie la aproape 190.000 de infectări noi. O consecință a fost aceea că trenurile cu care circulă navetiștii din Londra au fost anulate din cauza absenței personalului bolnav de COVID. În același timp, spitalele sunt supuse unei presiuni imense tot din cauza lipsei forței de muncă și a creșterii numărului de pacienți.

În Anglia, pe 26 decembrie, 24.632 de angajați din sistemul de sănătate au lipsit de la serviciu din cauza bolii sau a autoizolării, potrivit datelor publicate vineri de NHS England.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie a explicat că perioada de carantină a fost redusă ținând cont de necesitatea de a proteja serviciile vitale și lanțurile de aprovizionare în timpul iernii.

În Grecia, Ministerul Sănătății a spus că în momentul apariției Omicron, spitalele erau deja supraaglomerate din cauza cazurilor Delta. Între timp, noua tulpină a devenit dominantă în statul elen, reprezentând peste 60% din cazuri.

Între timp, șefa CDC din SUA, Rochelle Walensky, a admis că decizia agenției de a modifica perioada recomandată de carantină „a avut foarte mult de-a face cu ceea ce credeam că oamenii vor fi capabili să tolereze”, adăugând că de la începutul pandemiei, mai puțin de o treime dintre oameni au respectat instrucțiunile privind carantina.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News