„De 47 de zile apărăm orașul Mariupol. Am fost bombardați din avioane, s-a tras în noi cu artilerie, tancuri și alte arme. Am apărat cu demnitate, făcând imposibilul. Dar orice resurse tind să se epuizeze”, se spune în mesaj.
Brigada a spus că de la începutul războiului a primit doar 50 de obuze de artilerie, 20 de mine, mai multe rachete antitanc portabile NLAW și un kit de internet prin satelit Starlink („Mulțumesc, Elon, a rezistat multor lovituri aeriene și încă funcționează”), relatează site-ul Meduza, care a fost interzis în Rusia.
„Nimeni nu vrea să comunice cu noi”
„Nimic altceva nu ne-a fost predat. Inamicul ne-a împins treptat înapoi la uzina Azovmash, ne-a înconjurat, ne-a imobilizat cu foc și acum încearcă să ne distrugă. A existat opțiunea de a aduce rezerve pentru a ne întări și extinde apărarea. Existau opțiuni pentru ca brigada să facă o breșă și să ajungă la trupele lor. Timp de mai bine de o lună, pușcașii marini au luptat fără să fie realimentați cu muniție, fără hrană, fără apă, aproape înghițind dintr-o băltoacă, murind în haită. Infanteria este toată moartă, iar artileriștii, tunarii antiaerieni, semnalizatorii, șoferii și bucătarii se luptă. Chiar și orchestra. Sunt pe moarte, dar luptă. Nimeni nu mai vrea să comunice cu noi. Astăzi va fi probabil ultima bătălie, pentru că [muniția] s-a terminat. Apoi se trece la luptă corp la corp. Pentru unii urmează moartea, iar pentru alții, captivitatea”, se arată în mesajul postat pe Facebook.
Ediția ucraineană a site-ului Novinarnia a relatat că a contactat un militar care întreține pagina de Facebook a Brigăzii 36. El a confirmat că pagina nu a fost piratată. Totodată, mesajul publicat nu este poziția oficială a unității, ci o „scrisoare de la un pușcaș marin” – unul dintre ofițerii superiori ai Brigăzii 36, prin care brigada a menținut legătura cu lumea exterioară. Ofițerul ar fi cerut să publice scrisoarea fără a-și indica numele pe 11 aprilie, după ce a încetat să mai comunice, a spus sursa.
Aceasta nu este prima plângere a luptătorilor ucraineni care se află la Mariupol. Pe 10 aprilie, pe contul de Twitter al Regimentului Azov a apărut un videoclip cu comandantul adjunct al regimentului, Sviatoslav Palamar . El a declarat că unitatea nu a avut nicio legătură cu conducerea politică a Ucrainei de mai bine de două săptămâni.
„V-ați gândit cum e să fiți aici, cum să luptați în astfel de condiții, ceea ce trăiesc apărătorii de la Mariupol? Politicienii sunt cei care ne spun că «îi susținem, suntem în contact permanent», dar de mai bine de două săptămâni nimeni nu răspunde la telefon și nu comunică cu nimeni. Este un oraș-martir, un oraș de luptă. Și noi nu suntem în trecut, suntem în prezent, înțelegeți?”.
Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), Valeri Zalujni, a reacționat după declarațiile luptătorilor de la Mariupol și a spus că apărarea orașului continuă, iar comunicarea cu unitățile aflate acolo este „stabilă”.
„Subliniez că desfășurarea operațiunilor de apărare nu este un subiect de discuție publică. Facem tot posibilul și imposibilul pentru a câștiga și a salva viețile personalului și ale civililor din toate direcțiile”, a scris Zalujni.
Lipsa muniției, confirmată de Zelenski
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că ţara sa nu are armele necesare pentru a elibera oraşul-port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse, relatează DPA.
„Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem”, a spus el într-un mesaj video transmis luni seară, citat de Agerpres.
„Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd şi vieţi ale ucrainenilor. Vieţi care nu se mai întorc”, a declarat Zelenski.
„Este şi responsabilitatea celor care încă ţin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie”, a adăugat el.
Liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Puşilin, a susţinut luni că oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei, unde se dau lupte grele, a căzut în mâinile ruşilor, potrivit agenţiilor ruse de ştiri.
Separatiştii se luptă de săptămâni, cu sprijinul armatei ruse, să cucerească Mariupolul, care are o importanţă strategică datorită situării sale la Marea Azov.
Potrivit observatorilor militari occidentali, trupele ruse câştigă teren în războiul urban.