„Până astăzi, nu avem niciun deces sau rănit, niciun bărbat nu a avut măcar o sângerare”, a spus Kadirov care a catalogat drept false informațiile provenite din surse ucrainene despre victime.
Pentru moment nu este clar unde acționează acești luptători. Potrivit Russia Today, post apropiat Kremlinului, numărului luptătorilor ceceni este de aproximativ 12.000.
RT a publicat vineri un clip cu mii de luptători ceceni adunați în piața centrală din Groznî, capitala regiunii Cecenia, și transmitea că ei așteaptă un ordin de la Vladimir Putin pentru a intra în Ucraina.
a
„Președintele (nr. Putin) a luat decizia corectă și îi vom îndeplini ordinele în orice circumstanțe”, a spus Kadîrov în mesajul video transmis sâmbătă.
Potrivit Daily Mail, o echipă de „vânători” ai forțelor speciale cecene a fost detașată în Ucraina pentru a reține sau ucide un grup de oficiali ucraineni specifici. Astfel, fiecărui soldat i s-a oferit un „pachet de cărți” special cu fotografii și descrieri ale oficialilor ucraineni, a raportat un canal Telegram din Moscova. Lista este a oficialilor și ofițerilor de securitate suspectați de „crime” de către Comitetul de Investigații al Rusiei, se mai arată în raport.
Cine sunt luptătorii lui Kadîrov
Kadîrov s-a descris deseori drept „soldatul de pe front” al lui Putin. El a repetat și de această dată mesajul oficial al lui Putin prin care îndeamnă ucrainenii să răstoarne propriul guvern pe care l-a descris drept „neonazist”, acuzație pe care Ucraina și statele vestile au catalogat-o drept „absurdă”.
Liderul cecen și-a mai trimis și în trecut luptătorii pentru a sprijini operațiunile militare ale Rusiei din Georgia sau Siria.
Moscova a purtat două războaie sângeroase cu separatiștii în Cecenia, conduși pe atunci de tatăl lui Ramzan Kadîrov, după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991, dar de atunci a furnizat sume uriașe de bani în regiune pentru a o reconstrui și i-a oferit lui fiului lui Kadîrov o autonomie sporită pentru a conduce regiunea în principal musulmană din sudul Rusiei.
Luptătorii ceceni loiali lui Kadîrov sunt acuzați de încălcări ale drepturilor omului și acte de tortură, iar Moscova a închis de cele mai multe ori ochii când a fost vorba de acțiunile liderului cecen.
Ramzan Kadîrov este strâns legat de moartea lui Boris Nemțov. Lider al opoziției, Nemțov a fost vocal împotriva anexării Crimeei, în 2014, și a războiului din Donbas. În noaptea de 27 februarie 2015, fostul viceprim-ministru a fost ucis cu patru focuri de armă lângă zidurile Kremlinului. S-a constatat că asasinii erau ofițeri de securitate în slujba lui Ramzan Kadîrov.
Nici cei care fug din Cecenia nu scapă de răzbunarea lui Kadîrov. Serviciile de securitate ale lui Kadîrov au vizat exilații în trecut, iar în decembrie Germania a expulzat doi diplomați ruși din cauza uciderii în 2019 a unui dizident cecen la Berlin.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia