„Odată ce primim instrucțiuni de la conducerile siriană și rusă, vom lupta în acest război drept. (…) Nu ne temem de acest război și suntem pregătiți pentru el. (…) Le vom arăta ce nu au văzut niciodată. Vom duce războaie de stradă și vom aplica tacticile pe care le-am dobândit în timpul bătăliilor noastre în care i-am învins pe teroriştii din Siria”, a declarat Nabil Abdallah, un comandant al Forțelor Naționale de Apărare (NDF), care a luptat în războiul din Siria.
„Mulți dintre oamenii noștri vor să se înroleze pentru a se alătura fraților și aliaților noștri ruși, dar nu am primit instrucțiuni de la conducere. (…) Suntem forțe auxiliare care au luptat alături de armată și de aliații noștri ruși. Am zdrobit teroriștii care au purtat războiul în Siria”, a declarat, la rândul său, Simon Wakeel, un alt comandat din cadrul Forțelor Naționale de Apărare din Siria, care a fost decorat de Rusia.
Jurnaliștii Reuters precizează că au solicitat atât Ministerului rus al Apărării, cât și Ministerului sirian de Informații să confirme dacă intenționează să emită instrucțiuni pentru dislocarea luptătorilor NDF sau dacă aceștia au fost dislocați până acum în Ucraina, însă nu au primit niciun răspuns.
Siria este cel mai apropiat aliat al Rusiei în Orientul Mijlociu, iar intervenția Moscovei în 2015 în războiul din această țară l-a ajutat în mod decisiv pe președintele Bashar al-Assad să învingă forțele rebele din multe zone.
Potrivit unor experți sirieni, Forțele Naționale de Apărare numără acum zeci de mii de membri, o resursă mare de potențiali recruți pentru Rusia în cazul în care războiul din Ucraina se prelungește.
Pe 11 martie, liderul de la Kremlin a declarat la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, că dacă oameni din Orientul Mijlociu ar vrea să vină în Ucraina din proprie inițiativă, nu pentru bani, atunci Moscova ar trebui să-i ajute „să ajungă în zona de conflict”.
Declarațiile lui Vladimir Putin au venit după ce Ucraina a anunțat pe 3 martie că peste 16.000 de străini s-au oferit voluntari să lupte de partea sa împotriva Rusiei. Ucraina a înființat o „legiune internațională” pentru străini.
Salariile oferite „voluntarilor” din Siria
La Washington, generalul de marină Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central, care supraveghează forțele americane din Orientul Mijlociu, a declarat pe 15 martie că „există, poate, grupuri mici, mici, foarte mici de oameni din Siria care încearcă să se îndrepte spre Ucraina”.
Surse apropiate de armata siriană au declarat pentru Reuters că Rusia caută să folosească sirieni cu experiență de luptă pentru Ucraina, iar operațiunile de recrutare ar avea loc la o bază aeriană rusă de la Hmeimein, în provincia siriană Latakia. Informațiile nu au putut fi confirmate din surse oficiale.
De asemenea, surse din serviciile de informații militare ucrainene au declarat că recruților li s-a promis că vor fi folosiți strict într-un rol de poliție pentru a menține ordinea în teritoriile ocupate, dar recent au început să circule printre mercenari informații despre participarea directă la acțiunile militare împotriva armatei ucrainene.
Înalții oficiali regionali au afirmat că salariul oferit unui recrut obișnuit este de aproximativ 1.000 de dolari pe lună, de aproximativ 30 de ori mai mult decât salariul unui soldat sirian, în timp ce luptătorii cu experiență ar putea primi 2.000 de dolari.
Totodată, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat, citând surse militare siriene, că luptătorilor li s-ar oferi un salariu lunar de 1.000 de euro, împreună cu despăgubiri de 7.000 de euro pentru răniți și 15.000 de euro pentru familiile celor care mor. Nici aceste date nu au putut fi verificate independent.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: Profimedia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!