Marșul din Caracas a început pașnic, însă mai mulți tineri au început să arunce cu pietre și cocteiluri Molotov, în timpul marșului către sediul Parlamentului. Astfel, totul s-a transformat într-o luptă cu forțele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Un tânăr și-a pierdut viața, iar aproximativ 180 de oameni, printre care și șase deputați ai opoziției, au fost răniți. Cu toate acestea, opoziția a anunțat că va rămâne în stradă până ce, între alte solicitări, se va restabili ordinea constituțională care, în opinia sa, s-a rupt odată cu hotărârea prin care Tribunalul Suprem și-a asumat atribuțiile Parlamentului. Măsura a fost anulată la puține zile după aceea, dar opoziția cere ca acei magistrați care au pronunțat respectiva hotărâre să fie destituiți.
În plus, inițiativa președintelui Nicolas Maduro, de a alege o adunare constituantă pentru reformarea sistemului juridic al țării, a fost prost primită de către opozanți care consideră că este o altă încercare de a da o „lovitură” Constituției și de a se asigura că nu pierde puterea.
::placeholdeR–>
Această propunere a oferit noi motive pentru ca protestele să continue, chiar și cu mai mult avânt. Pe tot parcursul lunii aprilie, sute de mii de oameni au participat la manifestații și contramanifestații în Venezuela, soldate cu morți, răniți și sute de persoane arestate.
Violențele din Venezuela se suprapun peste o criză economică gravă în țara care are cele mai mari rezerve de petrol. Oamenii se confruntă cu o penurie de alimente și medicamente, iar prețurile au explodat.
Citește și:
- Criza din Venezuela, văzută prin ochii unui român. Radu Păltineanu a pedalat două luni prin țara măcinată de criză
- Sute de oameni au fost arestați în Venezuela, în urma protestelor violente
- Cozi interminabile în Venezuela | Mii de oameni vor să schimbe bancnotele care vor fi scoase din circulație
- Venezuela – țara în care trei alimente de bază costă cât salariul pe o lună
Foto: EPA