Orașul a devenit o țintă importantă pentru forțele ruse, care nu au avut succes în ultimele luni în câștigarea de teritorii în estul Ucrainei și au fost nevoite să se retragă din multe zone. În ultimele zile, mai multe înregistrări video difuzate pe rețelele de socializare au arătat distrugerile imense din Bahmut, unde mii de oameni încă locuiesc, fără a avea însă curent electric și apă curentă.
Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, instalat de Moscova, a susținut luni că forțele ruse mai au puțin și înconjoară orașul Bahmut.
„Situația din Bahmut rămâne dificilă, dar unitățile noastre, în special unitatea grupului Wagner, avansează cu siguranță”, a declarat Pușilin la televiziunea rusă.
Grupul Wagner este un contractor militar privat ai cărui luptători au jucat un rol semnificativ în luptele din regiunile Donețk și Luhansk.
„Există, de asemenea, succese în apropiere de Bahmut. Reușita încercuirii operaționale este destul de aproape”, a susținut Pușilin.
În schimb, ucrainenii recunosc ofensivele lansate de ruși în zonă, dar neagă că ar fi pierdut teren.
Statul-Major General al armatei ucrainene a transmis luni că „inamicul continuă să își concentreze principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive”, enumerând mai multe așezări din zona Bahmut care au fost atacate de forțele ruse.
Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din estul țării, a declarat luni la televiziunea ucraineană că „Bahmutul rămâne epicentrul bătăliei principale pentru Ucraina. Inamicul acționează cel mai agresiv în această direcție. El efectuează atacuri și tiruri de bombardamente. În medie, inamicul lansează aproximativ 180-200 de lovituri de artilerie pe zi”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina