Oligarhul rus Evgheni Prigojin, fondatorul și șeful grupului de mercenari Wagner, organizație paramilitară care conduce ofensiva rusă în Bahmut, a avertizat sâmbătă, într-o înregistrare video, că, dacă oamenii lui ar fi forțați să se retragă, atunci acest lucru ar putea duce la prăbușirea întregii linii de front rusești.
Prigojin s-a plâns, din nou, că Ministerul rus al Apărării nu sprijină eforturile grupului Wagner în ceea ce privește oamenii și muniția.
„Dacă forțele Wagner se retrag din Bahmut, întregul front se va prăbuși (…) până la granițele rusești și poate chiar mai departe”, a afirmat Prigojin, într-un discurs video. „Wagner este baza (ofensivei ruse, n.r.). Atragem întreaga armată ucraineană asupra noastră, îi rupem și îi distrugem”, a adăugat cel poreclit „Bucătarul lui Putin”.
Prigozhin today is once again seen explaining how invaluable Wagner is for Russia, and how retreating from Bakhmut will lead to the collapse of the whole Russian front.
— Dmitri (@wartranslated) March 4, 2023
Also appears to be hinting at the fact that his mercenaries might find it rather unpleasant if they suspect… https://t.co/olPW7qtL3Z pic.twitter.com/2rKdR1nD1b
Un comandant ucrainean de rang înalt, Volodimir Nazarenko, a descris situația din oraș ca fiind „un iad” într-un interviu acordat duminică postului ucrainean Kyiv24, dar a declarat că trupele Kievului au stabilizat linia frontului și că forțele ruse se află încă la periferia Bahmutului.
Nazarenko a spus că forțele ruse nu aveau muniție și că bombardau orașul în mod haotic. Dar, la fel, forțele ucrainene au precizat, în februarie, pentru BBC, că și ele erau în criză de putere de foc.
Forțele ruse ocupă acum zone pe trei laturi ale orașului, la est, nord și sud – și există un singur drum care leagă orașul de teritoriul controlat de Ucraina. Cu toate acestea, think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, estimează că este puțin probabil ca rușii să poată încercui orașul în curând, deoarece avansarea lor este încă „lentă și treptată”.
Analiștii militari occidentali au prezis că Ucraina va ordona o retragere tactică din Bahmut, pentru a limita pierderile și a se regrupa. Dar armata ucraineană a insistat că rămâne pe loc, purtătorul de cuvânt al Comandamentului forțelor din est, Serhii Cherevatyi, negând sâmbătă, într-un interviu acordat CNN, că ar intenționa să se retragă.
Nu este clar în ce măsură Ucraina consideră că poate epuiza forțele ruse sau dacă așteaptă momentul potrivit pentru a efectua o retragere tactică. Retragerea tactică este o operațiune complicată și secretă, care probabil va însemna că ucrainenii vor continua să mai piardă oameni. De asemenea, retragerea ar plasa două orașe situate la vest de Bahmut – Konstantinovka și Kramatorsk, controlate de guvernul ucrainean – pe linia frontului.
Au existat semnale că Ucraina se pregătește pentru o retragere, în ultimele săptămâni apărând înregistrări video cu poduri distruse pe partea controlată de ucraineni.
Rusia și-a propus să cucerească orașul în vara anului trecut și s-a apropiat treptat de Bahmut. Forțele Wagner ale lui Prigojin au reușit să își intensifice eforturile în octombrie, după ce au recrutat mii de deținuți ruși, promițându-le că vor fi eliberați după șase luni de serviciu militar.
Mii de ucraineni și ruși au fost uciși și răniți în bătălia pentru Bahmut, iar analiștii militari și forțele ucrainene consideră că Rusia ar obține o victorie simbolică dacă ar cuceri orașul, după o serie de înfrângeri suferite anul trecut – în regiunea Harkov și în orașul Herson.
Din februarie 2022, când a început invazia pe scară largă, forțele ruse au cucerit teritoriul din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk – cunoscute împreună sub numele de Donbas – kilometru cu kilometru, reușind să avanseze bombardând aceste zone cu cele mai importante focoase de artilerie ale lor.
Imaginile din Bahmut din ultima săptămână arată că multe clădiri sunt carbonizate, prăbușite sau nu au ferestre. Cele câteva mii de civili care mai trăiesc în oraș sunt nevoiți să locuiască în subsoluri de luni de zile, fără apă curentă, electricitate sau gaz.
Alte orașe din zonă care au fost disputate au fost complet șterse de pe hartă. Imaginile din Marinka, filmate din dronă și publicate săptămâna trecută, arătau că orașul a fost transformat în ruine. Marinka se învecina cu linia frontului din 2014 și este situat la sud de Bahmut.
Ukrainian Marinka in the Donetsk region. It used to be home for around 10,000 people. It used to be a peaceful city. It used to be… until Russias war criminals razed it to the ground. Zoom in to see that nothing is left untouched.
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) March 5, 2023
Photo: Presidential Office of Ukraine pic.twitter.com/d7xv47jNzq
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina