Aleşii din Legislativ s-au arătat debusolaţi de logo-ul cu capul de lup dacic. Potrivit stenogramei şedinţei Birourilor Permanente reunite, parlamentarii s-au plâns că imaginea este prea abstractă şi că doar românii înţeleg că este vorba despre un „cap de lup”.
Deputatul USR Iulian Bulai a afirmat că, în opinia sa, Coloana lui Brâncuşi este mult mai reprezentativă decât acest lup.
„Nu-l înţelegi, adică abia înţelegem noi în România, la aşa stilizat cum este”, a subliniat Bulai.
Liviu Dragnea a intervenit în discuţie, precizând că Guvernul deja a aprobat prin Hotărâre de Guvern acest logo.
„Noi am noi s-a adăugat aici doar asta cu dimensiunea parlamentară. Cred că e cam târziu pentru noi să mai facem ceva. Guvernul nu ne-a consultat înainte să nici nu trebuia să ne consulte”, a afirmat liderul PSD.
Iulian Bulai a continuat: „Mă bucur că empatizați cu ideea mea. Seamănă ori cu un cuțit, ori cu o flacără orizontală, numai noi, românii, înțelegem lupul. (..) Trebuie să explicăm la 28 de state acest lucru, va fi puțin dificil.
Dragnea a replicat că nu ar da foarte bine ca, în România, Guvernul și Parlamentul să aibă două identități vizuale.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a recunoscut că şi pentru el a fost o surpriză acest logo.
„Realitatea este că, vă spun sincer, și eu m-am uitat în primul rând la simbolul de pe hârtie și n-am înțeles ce reprezintă. Acuma mi-a explicat un coleg, zice: Vezi, că e lupul dacic!. A, da! Seamănă. Stilizat. Putem să facem următorul lucru, să știți că am văzut la multe reuniuni tot felul de simboluri, care, te uitai, nu-ți sugerau nimic, poate dacă ai o imaginație peste medie, mai înțelegi; la unele te prinzi, la asta eu nu m-am prins. Dar poate să existe o notă explicativă undeva, în mapele care le dăm: Domne, să știți că chestia aia care o vedeți e lupul dacic, care și cu asta, basta! Am încheiat povestea. A fost concurs, înțeleg , nu știu ”, a spus el.
Gabriel Pirtea, de la PNL, a venit cu e explicaţie istorică: „Dacă-mi permiteți, e corect, e lupul dacic, dar semnifică formarea Statului Român, de la daci, de la lupul dacic până la steagul României, în tranziție. Dar, începând cu capul de la daci, da, din stânga, și finalizând coada, cu România. Și pe stema României toate simbolurile, capetele încep de la stânga. Da, adică de la daci am ajuns la România. E o tranziție”, a afirmat el.
Florin Iordache a intrvenit, vizibil deranjat: „Deci, domnul președinte, haideți să fim serioși! Cârcotași găsim foarte mulți. Să cârcotim că de ce e în stânga, de ce e în dreapta. Există un simbol”.
Dragnea i-a răspuns: „Domnule Iordache, stați, domle, să cârcotim!”
Florin Iordache a adăugat: „Păi, cârcotim ca să ne aflăm în treabă, domnule președinte. Avem un simbol pe care înțeleg că Guvernul…”, a spus vicepreşedintele Camerei.
Cseke Attila-Zoltan, de la UDMR, a vrut să îi împace pe colegii de la Putere: „Vreau să vă spun, data viitoare vă rog să lăsaţi UDMR-ului posibilitatea de a propune un asemenea logo, şi va fi totul în regulă”. Afirmaţai sa a provocat râsete în sală.
Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, în şedinţa comună din 3 octombrie, ca în perioada premergătoare (15 octombrie – 31 decembrie 2018), cât şi în perioada derulării efective a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene (1 ianuarie – 30 iunie 2019), toate documentele pentru corespondenţa externă să fie întocmite cu logo-ul Preşedinţiei României la Consiliul UE, care va fi reprezentat de un lup dacic stilizat.
Citeşte şi: