Palatul prezidențial a fost capturat împreună cu Academia Militar din apropiere. În imaginile difuzate de rebeli se remarcă luxul și opulența clădirii.
Cu armele în mâinii, rebelii trec prin sălile somptuoase, pline cu tablouri, mobilier de lux și candelabre stil.
„Rebelii confiscă palatul prezidențial din Alep, aeroporturile și bazele militare, iar regimul învins aruncă în aer depozitele de muniții și arme din zone din care fuge pentru ca acestea să nu cadă în mâinile opoziției”, transmite HTC.
إدارة العمليات العسكرية لفصائل المعارضة السورية تواصل انتصاراتها ضد النظام النصيري الطائفي في سوريا وتستولى على القصر الرئاسي في حلب ومطارات وقواعد عسكرية ومخازن أسلحة وذخيرة والنظام المهزوم يفجر مخازن الذخيرة والسلاح في المناطق التي يفر منها حتى لا تقع في يد المعارضة #حلب_تتحرر pic.twitter.com/UKhsNGo86x
— A Mansour أحمد منصور (@amansouraja) December 1, 2024
Aproape întregul oraș este în prezent în mâinile rebelilor, cu excepția câtorva cartiere kurde din nordul, care rămân încă în mâinile SDF. Armata siriană pregătește o contraofensivă pentru a recuceri orașul Alep.
Este pentru prima dată de la începutul bătăliei de la Alep (2012-2016) când regimul Assad a pierdut controlul asupra celui de-al doilea oraș al Siriei.
Abu Muhammad Al-Jolani este liderul rebel care conduce lupta împotriva lui Bashar Al-Assad. Fost student la Medicină, el s-a radicalizat în Al-Qaeda și și-a fondat propria miliție.
Hafez, tatăl lui Bashar Al-Assad a condus Siria timp de 30 de ani (1970-2000) până la moartea sa. Bashar Al-Assad a fost ales în 2000 și în 2007, de fiecare dată fără opoziție.
Începând din anul 2011 președintele Al-Assad, sprijinit de Rusia și de Iran, se confruntă într-un sângeros război cu forțele de opoziție de diverse nuanțe politice, inclusiv forțe islamiste sunite.
Libertatea a făcut o trecere în revistă principalelelor forțe care luptă în războiul din Siria și interesele lor în conflict.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!