„Lăsăm mereu urme după noi, dacă folosim telefonul mobil, dacă folosim cardul bancar. Oamenii nu par să mai fie deranjați de asta. Nu știu cât va dura și această nepăsare față de lipsa de intimitate. Dacă ne uităm în jur, vom vedea că oamenii cei mai bogați sunt și cei mai puțin conectați. Luxul momentului este deconectarea, ieșirea din rețea”, spune scriitorul și ziaristul Olivier Guez într-un interviu acordat ziaristei Bianca Felseghi la PressOne.
Pasionat de istoria regimurilor dictatoriale, Olivier Guez s-a aflat recent în România, invitat de Institutul Francez, în contextul apariției ediției în limba română a cărții „Secolul Dictatorilor”, volum pe care a l-a coordonat, apărut la Editura Humanitas.
Vorbind despre tehnologia folosită ca unealtă de control în China, Olivier Guez a declarat pentru PressOne că dintre toate călătoriile sale, atunci când a mers în această țară s-a simțit „cel mai în pericol”.
„Controlul e ceea ce te frapează, și de această dată el vine pe filiera internetului. Imaginile, recunoașterea facială implementată pe scară largă pentru orice acțiune în spațiul public, peste tot ești fotografiat, e ceva de necrezut. Și Facebook-ul face asta într-o măsură, însă Zuckerberg nu e în fruntea unei puteri militare mondiale. Nu a fost niciodată mai ușor să știm, dacă vrem să știm, ce face oricine de pe această planetă în orice moment. Nu mai putem dispărea”, spune autorul francez.
Olivier Guez a amintit totodată despre ultima sa călătorie în Rusia, din 2018, unde a fost „frapat” de faptul că deși „metroul din Moscova a fost săpat la o adâncime considerabilă”, „acolo jos exista semnal pentru internet”.
„Or, cineva care e mereu pe telefon, se distrează cu prietenii, trimite linkuri amuzante, se joacă jocuri video, stă pe Facebook, pe chat, nu are când să se revolte. Atenția lui e răpită de mașină. Și, în plus, oferă și informații esențiale despre el, cu cine e în contact, ce interese are”, adaugă Guez.
Luxul zilelor noastre ar fi să aruncăm în mare această porcărie care e telefonul mobil și de care suntem cu toții dependenți.
Olivier Guez, ziarist și scriitor francez, pentru PressOne:
Referindu-se la Rusia, ziaristul a afirmat și că președintele Vladimir Putin este „un dictator sadea”, care „bifează toate criteriile, de la faptul că e mic de statură, la faptul că lucrează noaptea, trecând prin felul în care a ajuns la putere, la sfârșitul anilor ‘90, începutul anilor 2000, când Rusia trecea printr-un haos generalizat”.
La acestea se adaugă „felul în care s-a asigurat că șterge orice tip de opoziție atât printre oligarhi, cât și printre contracandidații politici”, și discursul său despre „amenințarea permanentă care planează asupra Rusiei”.
Putin creează o realitate paralelă cu ajutorul propagandei de stat. E un dictator de secolul XX în secolul XXI, dar corespunde la virgulă portretului dictatorului.
Olivier Guez, ziarist și scriitor francez, pentru PressOne: