«Universităţile pierd un milion de euro»

Anul acesta, 40.000 de absolvenţi de clasa a XII-a nici măcar nu s-au mai înscris la examenul de maturitate, renunţând în acelaşi timp şi la ideea de a candida la o facultate.
“Este al treilea an consecutiv când numărul candidaţilor pentru un loc la facultate se reduce semnificativ. Pierderile cele mai mari sunt la universităţile private: cam 20% faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă aproximativ un milion de euro. O parte din instituţiile de învăţământ superior şi-a redus personalul, cheltuielile şi specializările”, ne-a explicat Ştefan Vlaston (foto), preşedintele asociaţiei EduCer.
La fel se întâmplă şi în învăţământul de stat. O parte din specializările mai puţin solicitate nuşi pot acoperi nici măcar locurile la buget, cum ar fi Facultatea de Fizică, unde nici în anii trecuţi tinerii nu “s-au bătut” să obţină un loc. La polul opus, cele mai profitabile universităţi rămân ASE şi Politehnica.

S-a dat startul înscrierilor

Universitatea Bucureşti a fost prima instituţie de învăţământ superior din Capitală care a început înscrierile ieri. Candidaţii nu s-au înghesuit însă la depunerea dosarelor, iar cei prezenţi erau, în mare parte, din promoţii mai vechi.
Andra Matei (20 de ani), din Suceava:
“Am făcut un an de facultate la Suceava, dar m-am gândit că e mai bine să vin la Bucureşti, la Litere, secţia Româno-Spaniolă. M-am mirat că la secretariat nu mai era nimeni pentru înscrieri”.
Andrei N. (19 ani), din Roman:
“Eu sunt din judeţul Neamţ şi am venit la Bucureşti pentru Facultatea de Istorie. Am terminat liceul acum un an, dar acum ştiu exact ce vreau să fac: să devin profesor de istorie sau să merg către arheologie”.

Urmărește-ne pe Google News