Ma simteam, in sfarsit, bine, aveam lumea mea de vis, zburam, era O.K.”, povesteste un licean aflat in terapie.
Daca pana in 1995 mirajul drogurilor pusese stapanire mai ales pe Bucuresti, traficanti si consumatori se gasesc astazi frecvent in judete precum Arad, Bihor, Timis, Hunedoara, Iasi, Bacau, Prahova, Constanta. Amploarea fenomenului este ilustrata in cantitatile impresionante de droguri confiscate, care, conform Agentiei Nationale Antidrog, au crescut in 2002 de 50 de ori fata de 1990.
In lumea consumatorilor, M.C. este tipul clasic. Face parte din patura privilegiata, are bani si prilejul de a-si face toate poftele. A inceput sa se drogheze la o petrecere. Din curiozitate, din dorinta de a nu se alege cu patalamaua de fraier si, mai ales, din plictiseala. Treptat, viata i s-a concentrat in jurul nevoii de a fuma. Din ce in ce mai acut.
„La inceput ne intalneam doar in weekend si mergeam in cluburi, apoi ziua a inceput sa mi se para prea lunga. Abia asteptam seara”. Nu a durat mult pana a devenit dependent. Starii placute de euforie ii urma cea de neliniste. Nu mai putea sa doarma, avea dureri musculare si stari de greata. Ca sa scape de toate si de toti, mai tragea un fum. Era constient ca nu face bine, dar altfel nu se simtea O.K. „Dozele mi le procuram de la poarta liceului. Furnizorii mai ca nu trageau de noi… Ne ieseau in fata si ne spuneau ca au marfa buna. La inceput, am crezut ca-mi sunt prieteni si ca-mi inteleg nevoia de afectiune. Ei, de fapt, doreau sa mai puna o zala lantului din ce in ce mai lung de consumatori”.
Ai lui, afland ca se drogheaza, i-au dat in continuare bani. De frica. „Nu voiau sa recurg la cine stie ce acte violente ca sa fac rost de droguri”. Apoi, intr-una din zile, cu disperare s-au plans unei matuse. Aveau tot ce-si dorisera, dar pe copil il scapasera din mana. si nu stiau cum sa rectioneze, ce sa faca. Matusa, detasata oarecum de problema, si-a luat nepotul si l-a dus la Sabyc Medical Center, pentru consiliere.
Teodor Badoiu, psihologul care incearca sa-l ajute pe M.C., spune ca adolescentii cad mai usor prada „prafului alb” din teribilism. „Majoritatea tinerilor care se drogheaza o fac din curiozitate, ca si M.C. Normal ca, pe langa tentatia de a pune mana pe „fructul oprit”, mai intervin si lipsa de maturitate, singuratatea etc. Apoi, anturajul joaca un rol extrem de important”. Psihologul incearca acum sa stopeze obiceiul lui M.C. de a lua droguri. „Am eliminat bariera dintre noi. El nu a ajuns sa consume heroina, asa ca misiunea mea este mai usoara. Dependenta fizica nu mai exista, ea a fost eliminata dupa sapte zile. Din pacate, la liceu se intalneste cu vechiul anturaj, iar furnizorii inca il trag de maneca. Nu vor sa-l piarda de client”.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!