Dacă nu ar fi atât de îndrăgostit să stea la o sută de metri înălțime și să mânuiască mastodontul din fier, Marian Marcu și-ar găsi cu ușurință un loc de muncă în presă. Îi place să facă filmări din macara și să povestească de viața lui pe șantier. Caută să dea microbul și altora. A început cu copiii săi. Nicolas a primit o macara de jucărie cu care face tot felul de manevre ajutat de tatăl lui. „Sunt Nicolas, viitor macaragiu. Mă sună șeful. Da, șefu!” și primește comenzile de la tatăl său care îl și filmează cu telefonul. Acest spectacol de familie e unul obișnuit. Când ești pasionat de ce faci, nu poți să îți lași jobul la ușa casei.

Macara cu mochetă și perdeluță

Lui Marian Marcu îi place ce face. Îi place munca pe șantier, să privească de sus lumea. Colegii lui devin niște mici gâze colorate, iar bucățile de beton pe care le ridică, niște jucării. Doar că să fii macaragiu nu e o joacă de copii. Este o muncă grea care presupune concentrare și să stai captiv în cutia ta din cer multe ore.

Tocmai de aceea, cabina lui Marian este organizată ca o casă în miniatură. „Mi-am pus și mochetă pe jos, perdeluțe. Mă descalț când intru, îmi place să fie curat. E a doua mea casă. Aproape că stau mai mult în macara decât acasă”, spune Marian. E macaragia de nouă ani. Înainte a fost dulgher și privind în fiecare zi cum brațele metalice taie cerul și devin cel mai important element de pe șantier, a început să viseze. „Cred că orice copil visează să fie macaragiu. Chiar și adulții. E o meserie frumoasă, vezi orașul de sus. Are lucruri bune, lucruri rele. Ca orice meserie”, spune Marian emoționat.

Cum ajungi macaragiu

Elena Ududec școlește de aproape 20 de ani macaragii și stivuitori. Cam 200 de macaragii ies din mâna ei în fiecare an. Cursurile durează patru luni, înseamnă și practică și teorie, și sunt clasificate în funcție de tipuri de tipul de macara.  „O meserie dificilă, o meserie în care trebuie să fie cu ochii în patru, pentru a-și feri singuri picioarele și mânuțele, deși există protecția muncii, însă atenția lor trebuie să fie distributivă, să vadă foarte bine în spațiu pentru a stâpâni o macara. Este o meserie foarte căutată, în momentul de față chiar pe piață este lipsă de macaragii, cred că jumătate dintre ei s-au îndreptat spre străinătate”,  povestește trainerul care lucrează într-o lume a bărbaților. Există însă și câteva femei care au ales munca la înălțime.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Când vine vorba de practica pe macarale turn cu comandă din cabină, găsește cel mai greu șantiere care să accepte învățăcei. „Pentru că șantierele nu vor să-și oprească lucrul, nu vor să își încetinească ritmul pentru a primi în cabină și un învățăcel. Deși ei cer macaragii”, mai spune aceasta.

Macaraua care pentru orice trecător este doar un morman de fiare, este prietenul de nădejde a lui Marian și cu fiecare mișcare parcă prinde viață. „Trebuie să fii loial macaralei, să încerci să o ajuți să te ajute în tot ceea ce faci tu. Și ea trebuie să te asculte pe tine și tu pe ea, dacă și pe ea o doare ceva, simți că vrea ceva, eventual un service, o revizie, e ca la doctor. Dacă o doare ceva ea spune”, își permite Marian o metaforă.

Macaragii de 7 stele

„A făcut o cursuri de calificare de patru luni în București, apoi practică și de atunci, stă mai mult la înălțime decât cu picioarele pe pământ. Și cu toate astea nu e un om cu capul în nori. A creat pe Facebook o pagină numită Macaragii ******* (7 stele) prin intermediul căreia dă sfaturi celor la început de drum. E o comunitate frumoasă, ne asigură macaragiul. Apoi îmi arată poze pe telefon de la un grătar pe șantier care a adunat zeci de macaragii. Au nevoie de genul ăsta de evenimente fiindcă lucrează mult. „În fiecare zi, opt ore, sau nouă sau zece, în funcție de disponibilitatea care este în șantier, ai nevoie de a ridica materiale sus, de a ajuta muncitorii care nu pot face fără macara nimic. Cu cârca nu pot face, sunt legături de fier de 2-3 tone, totul se rezumă la macara. Chiar și o bară de fier, dacă are 70 de kile, un muncitor nu o poate ridica”, explică Marian importanța muncii sale.

Să fii macaragiu face parte din joburile fără studii superioare bine plătite, cum este și meseria de tractorist. Un macaragiu poate ajunge și la 6.000 de lei pe lună. Însă există firme care iau oameni și cu salarii de 3.500 de lei. „ Macaragiul este un pion principal în șantier, ar trebui remunerat cum trebuie. Nu știu să dau un exemplu ca și salarizare: ar trebui să plece de la 5000 în sus”, spune bărbatul care încearcă să-i educe și pe alții să se vândă mai bine în fața angajatorilor. A încercat și Marian să plece din țară, dar a revenit aproape de familie.

Marian își aranjează frumos telefonul într-un colț al cabinei și face introducerea: „Așa arată o zi din viața unui macaragiu. O parte din zi”. Și din stație încep să curgă niște comenzi greu de descifrat. Marian înțelege tot ce i se spune și este răsplătit cu „Ești un campion”. „Mulțumesc, toți sunteți campioni aici pe șantier, toți toți”, îi răsplătește și el.


VIDEO/ Cum petrec filipinezele din România de Halloween. Dansează pe „Thriller” îmbrăcate în vrăjitoare


 
 

Urmărește-ne pe Google News