S-au scurs aproape doua luni de la carnajul de pe santierul Novoparc din Pipera, unde patru oameni si-au pierdut viata in timp ce incercau sa demonteze o macara. Utilajul ucigas a ramas neatins pana ieri, cand o echipa de trei muncitori l-a dezasamblat. Nu au folosit lifturi, ci au urcat sute de trepte, pana in varful macaralei, ca sa fie in siguranta.

Ancheta in acest caz a dovedit ca macaraua era de vina pentru accidentul tragic, motiv pentru care firmei Girueta Macarale, proprietara utilajului, i s-a interzis sa monteze sau sa demonteze acest tip de utilaj pe vreun santier. Pana ieri, macaraua era miscata doar de vant, pentru ca verdictul autoritatilor romane, confirmat de  inspectorul general de stat adjunct in Inspectia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a fost unul clar: acest model de macara e un pericol si va fi interzisa pe toate santierele din tara. Ieri insa, trei muncitori s-au incumetat sa demonteze utilajul. Nu au mai folosit lifturi ca in acea zi neagra de 17 ianuarie, ci au urcat sutele de trepte ale scarilor interioare ale macaralei. De acolo, de la aproape 50 de metri inaltime, ei isi mai aruncau privirea catre baza macaralei, spre locul pe care au cazut colegii lor.

Parchetul a dat aprobarea

Nu i-am putut intreba ce au simtit urcand pe mastodontul groazei, pentru ca nu ni s-a permis accesul in santier. Acum, din macara a ramas doar un ciot. Operatiunea a fost aprobata de Parchetul General, potrivit purtatorului de cuvant Robert Cazanciuc, pentru ca  toate probele si rezultatele expertizelor se afla la dosar.

Vinovati de prabusirea utilajului

In cazul macaralei prabusite pe 7 martie in centrul Capitalei, reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii au facut publice, ieri, primele concluzii. Potrivit acestora, evenimentul s-a produs ca urmare a unei decizii neautorizate pentru dezafectarea macaralei, dispusa de SC Core Mataliat Exim SRL.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News