povestit ca la sediul OMFM au fost preluati de o firma de mediere privata care s-a ocupat de ei in numele angajatorului spaniol cu care firma in cauza avea contract de reprezentare. Practic, sediul OMFM a fost folosit de o firma privata, culmea, tot de mediere. Patronul acesteia ne-a spus ca selectioneaza personalul in numele angajatorului spaniol. „Noi acordam si asistenta postselectie”, ne-a precizat Bogdan Holeiciuc, de la European Personnel Consultant SRL.
Oamenilor nu li s-au cerut comisioane, dar odata ajunsi in Spania, la Girona, datele contractului au fost modificate. „Ni s-a spus ca vom avea platita cazarea, insa nu s-a intamplat asa ceva. Angajatorul ne-a inchiriat un apartament cu patru camere in care stam 20 de barbati. Noi am aflat ca angajatorul l-a inchiriat cu 400 euro si noua ne cere cate 120 de euro de persoana. Din salariul de 850 euro trebuie sa platim cazarea si masa – inca 200, astfel ca ramanem cu 530 euro in final. De curand ni s-a cerut de catre firma de intermediere cu care lucreaza OMFM alti 120 de euro pentru dovada de la politie ca avem drept de munca pe teritoriul Spaniei. Noi am plecat cu viza de munca pe 4 luni, caci atata ne-a dat ambasada Spaniei, iar contractul e de un an. Conditiile de munca sunt proaste si nu ni se platesc orele suplimentare. E mai rau ca la puscarie, n-avem voie sa vorbim intre noi, ne sculam dimineata la 5 si mai ajungem acasa la 9 seara”, ne-au povestit muncitorii. Catalin, unul dintre ei, a fugit in Germania, de unde ne-a trimis un fax disperat.
Doru Frunzulica, secretar de stat in Ministerul Muncii, directorul Departamentului pentru Munca in Strainatate, ne-a spus ca nu stie de acest scandal si ii sfatuieste pe toti muncitorii care au de facut reclamatii sa i se adreseze in scris sau telefonic.
„Vreau ca lucratorii sa aiba incredere in noi. Tocmai de aceea a fost infiintat acest departament in cadrul Ministerului Muncii. Chiar aseara am vorbit cu reprezentantii spanioli pentru a rezolva traducerea contractelor in limba romana. Acest lucru nu se face acum si creeaza confuzii, caci muncitorul roman nu poate citi datele contractului. De asemenea, am cerut ca vizele de munca sa fie desfiintate pana la 6 luni de contract”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News