Cea mai veche moară de apă din Ţara Făgăraşului a fost construită în 1873 şi încă funcţionează cu două pietre ce au fost aduse de la Lyon acum peste 100 de ani. Fiecare piatră cântăreşte o tonă, iar modul în care au fost transportate din Franţa până la Ohaba, judeţul Braşov, rămâne încă un mister.
Făina produsă aici însă este una dintre cele mai sănătoase şi se obţine printr-un procedeu prin care fiecare bob de grâu este strivit în timp îndelungat. “La un sac de 40 de kilograme de grâu se macină patru ore, ceea ce duce la o calitate foarte bună. E mai eficient să produci cu ajutorul unui motor electric, însă noi am ales să păstrăm totul aşa cum a fost la început”, ne-a explicat mândră Virginia Popa, proprietara morii. Femeia se mândreşte că moara este în familia sa de patru generaţii, deşi în vremea comuniştilor au fost la un pas să o piardă.
Străinii s-au arătat impresionaţi
“Sperăm ca şi noi să ne putem bizui pe nepoţelul nostru, Ştefănel. Are 11 ani şi este foarte încântat, spune că va fi moştenitorul morii”, ne-a mai declarat Virginia, care are clienţi din toată ţara, atraşi de făina integrală sănătoasă. Mai mult, femeia a fost foarte fericită când munca ei a impresionat şi străini: “Un preot german de origine din Făgăraş a auzit de moara noastră şi a dus pentru biserica de acolo un sac de făină integrală şi unul de mălai”.
Pentru ca oamenii să cunoască mai bine procedeul, familia Popa permite şi vizitarea morii, iar la intrare este amenajat un mic magazin de unde se pot cumpăra diverse obiecte tricotate de mână de Virginia sau produse de panificaţie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro