„Cred că trebuie să avem mult respect şi solidaritate pentru ucraineni şi pentru conducătorii lor. Înţeleg perfect emoţia şi aşteptările care sunt acolo. Ceea ce vă pot spune este că ieri Consiliul European a exprimat un mesaj puternic şi clar în ceea ce priveşte destinul european şi calea europeană a Ucrainei. Fără ambiguitate. Acum, putem avea o procedură accelerată sau excepţională cu o ţară în război, fără să ţinem cont de niciun criteriu? Răspunsul este: nu! Putem spune că abandonăm Moldova vecină, atât de fragilă, cu Transnistria, cu prezenţa forţelor din afară, cu dependenţa de gazul rusesc, cu refugiaţii care ajung acolo? Răspunsul e: nu!”, a transmis, vineri, Emmanuel Macron, într-o conferință de presă.

Președintele Franței a precizat că în perioada următoare trebuie „să reevaluăm profund ceea ce este Europa noastră”.„

„Putem uita, din cauza acestui război, procesul pe care l-au demarat de ani de zile statele din Balcanii de Vest care vor să ni se alăture şi care sunt, de asemenea, vulnerabile, care sunt afectate de destabilizarea geo-politică? Răspunsul este: nu! Ieri am transmis un mesaj clar, politic şi din inimă Ucrainei: drumul vostru este cu noi, familia noastră este a voastră. Dar va trebui, în lunile următoare, să reevaluăm profund ceea ce este Europa noastră”, subliniat liderul francez.

Liderii UE au condamnat vineri Rusia pentru „agresiune militară neprovocată și nejustificată” împotriva Ucrainai și au promis sprijin pentru Kiev și pentru refugiații care fug de război: Totuși, nu au plasat țara pe calea aderării la blocul comunitar în procedură de urgență, potrivit Politico.

Mai multe țări UE, în frunte cu Olanda, spun că nu există nicio modalitate de a scurta procesul de aderare, nici măcar în cazul Ucrainei, invadată de Rusia. „Cred că am recunoscut cu toții situația extrem de dificilă în care se află Ucraina. Toată lumea este șocată”, a spus premierul olandez Mark Rutte, dar a dăugat că evaluarea Comisiei „va dura timp – luni, poate ani, până să ajungă la un rezultat”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat, pe 28 februarie, cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

„Astăzi am semnat o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Destul de sigur că acest lucru este real”, a transmis președintele Zelenski la finalul lunii februarie. Ulterior, și Republica Moldova, și Georgia au transmis cererile de aderare la UE.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News