”Casa noastră arde. La propriu. Pădurea tropicală amazoniană – plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre – este cuprinsă de foc. Este o criză internațională. Membri ai Summit-ului G7, să discutăm peste două zile această situație de urgență de prim rang”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter, în avanpremiera reuniunii G7 de la Biarritz.

Postarea l-a iritat pe Jair Bolsonaro, mai ales că Brazilia nu face parte din forul G7. Liderul Braziliei îl acuză pe Macron că are ”o mentalitate colonialistă deplasată” și se folosește de acest subiect pentru a obține câștiguri politice, relatează BBC News. d

Sugestia președintelui ca problemele amazoniene să fie discutate la G7 fără participarea țărilor din regiune evocă o mentalitate colonialistă deplasată, care nu -și găsește locul în secolul XXI

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei

Bolsonaro susține a adăugat că țara sa este deschisă la discuții pe tema incendiilor din pădurea amazoniană, dar bazate pe ”date obiective și pe respect reciproc”.

Macron nu este singurul lider al lumii preocupat de situație. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a spus că este ”profund preocupat” de incendiile de pe Amazon.

În mijlocul unei crize globale a climei, nu ne putem permite daune în plus aduse unei surse majore de oxigen și biodiversității. Amazonul trebuie protejate

Secretarul general al ONU, Antonio Guterre

Fumul de la incendiile de vegetație din pădurea amazoniană se vede din spațiu. Imaginea a fost suprinsă de sateliții NOAA – Administrația Națională Oceanică și Atmosferică

Bolsonaro, contestat și pe plan intern

Jair Bolsonaro trebuie să facă față și criticilor din ce în ce mai dure din țară, unde activiștii de mediu îl acuză din ce în ce mai vehement că i-a încurajat pe fermieri să obțină noi terenuri agricole prin incendierea junglei.

Astăzi mai multe mitinguri au fost convocate în mai multe orașe ale Braziliei pentru a cere acțiuni ferme de combatere a incendiilor, chiar dacă Bolsonaro a spus că este greu să combați incendii pe o suprafață cât a întregii Europe.

Totuși, Bolsonaro are și susținători, printre ei fiind fermierii și cei care exploatează pădurea amazoniană cărora președintele le-a promis mai mult sprijin înainte de a fi ales.

Pe de altă parte, unii lideri ai fermierilor se tem că proasta gestionare a subiectului în plan extern va afecta exporturile de soia și de carne de vită.

Unii dinte ei au cerut o schimbare de ton din partea guvernului, mai ales după ce Bolsonaro a lăsat să se înțeleagă, într-o primă fază, că incendiile ar fi pornite deliberat de ONG-urile de mediu, afectate de tăierile stipendiile de la stat.

Urmărește-ne pe Google News