Emmanuel Macron li se va adresa luni francezilor, la trei zile după ce a promulgat foarte repede reforma pensiilor, scandalizând sindicatele și opoziția.
Palatul Elysée a anunțat că președintele va lua cuvântul luni seara, începând cu ora locală 20.00 (21.00 – ora României). Macron va face un bilanț al celor trei luni de criză și va vorbi despre alte măsuri, dincolo de această reformă, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului Olivier Véran, citând scăderea șomajului și a impozitelor.
Véran a subliniat că liderul de la Elysée le va vorbi cetățenilor „în ideea împăcării”, scrie Le Monde.
Tot despre viitor a vorbit și șefa guvernului, care a spus că executivul este pregătit, alături de președinte, să accelereze reformele.
„Vrem să construim o Franță a ocupării depline a forței de muncă”, să „garantăm egalitatea de șanse”, să „acționăm” pentru sănătate și educație, a spus Elisabeth Borne la un consiliu național al partidului prezidențial Renaissance, la Paris.
Doar că mulți francezi nu sunt gata să lase în urma reforma care va crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, precum și perioada de muncă necesară pentru o pensie completă.
Legea, aprobată vineri de Consiliul Constituțional, a fost semnată în aceeași seară de președinte și publicată sâmbătă la prima oră în Monitorul Oficial, spre nemulțumirea opoziției și a sindicatelor, care mai sperau la negocieri.
Olivier Véran a confirmat că majorarea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani va începe în septembrie și va continua, gradual. Reevaluarea unor pensii mici va începe și ea în același moment.
O „demonstrație absurdă de aroganță”
Sindicatele, care au organizat în ultimele luni mai multe zi de greve și proteste, au semnalat că nu intenționează să accepte înfrângerea. Refuzând să participe la agenda post-criză a executivului, toate organizațiile sindicale au refuzat o invitație pentru ziua de marți, la palatul Elysée.
Publicarea ultra-rapidă a reformei, după ce sindicatele îi ceruseră președintelui să nu promulge legea, este „total rușinoasă”, a declarat secretara generală a puternicului sindicat CGT, Sophie Binet.
Emmanuel Macron „devine președintele haosului” și „pavează calea pentru Adunarea Națională”, a spus ea, cu referire la partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen, care caută să beneficieze electoral de pe urma resentimentelor francezilor.
„Disprețul manifestat față de muncitori a fost constant”, a reacționat și șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger.
Marine Le Pen a condamnat și ea noua „provocare la adresa francezilor”, în vreme ce liderul partidului Franța Nesupusă Jean-Luc Mélenchon a denunțat o „demonstrație absurdă de aroganță” a președintelui.
Din tabăra guvernului, ministrul Muncii a apărat promulgarea rapidă a legii, scrie Le Parisien. „Poate că există o formă de simbolism în a aștepta trei sau patru zile”, dar nu există „nicio brutalitate în aplicarea legii”, a declarat Olivier Dussopt la Europe 1 și Cnews.
Politicienii de stânga speră încă să se coalizeze pentru a anula reforma impusă de Macron.
Primul secretar al Partidului Socialist, Olivier Faure, a promis că opoziția va demara „o hărțuire democratică” pentru a bloca implementarea legii. Printre altele, deputații și senatorii socialiști au anunțat că vor depune un proiect legislativ prin care vor cere abrogarea reformei.
Deputatul de Seine-Saint-Denis și președinte al Comisiei de finanțe a Adunării Naționale, Eric Coquerel, a declarat că grupul opoziției de stânga a început discuții cu independenții din grupul LIOT (Libertés, indépendants, outre-mer et territoires) în vederea unei noi eventuale moțiuni de cenzură.
Mare protest de 1 mai
În acest timp, sindicatele mizează pe tradiționalele demonstrații de 1 mai și vor să organizeze la acea dată „o nouă zi de mobilizare excepțională și populară” împotriva reformei.
Planul este ca demonstrațiile din acea zi să depășească recordul pentru numărul de participanți, după ce ultimele zile de proteste au scăzut în intensitate.
Alte manifestații vor avea loc în zilele următoare. Joi, spre exemplu, sunt așteptate noi proteste și posibil greve în sectorul feroviar, dar și în alte sectoare.
Noi proteste sunt programate de asemenea pentru 28 aprilie.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!