Emmanuel Macron a calificat limita constituțională de două mandate prezidențiale drept „o prostie sinistră”, în comentariile făcute miercuri la o întâlnire cu liderii partidelor.
Cuvintele nemulțumite ale președintelui Franței au fost relatate joi de liderul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon și confirmate și de alți doi participanți la discuție, pentru agenția de presă AFP.
Alți participanți la ședință chestionați de cotidianul Liberation au spus că nu își aduc aminte cu exactitate formularea președintelui, în vreme ce site-ul Francetvinfo citează alți martori oculati care spun că Macron pare să fi glumit mai degrabă.
În Franța, președinții nu pot fi aleși pentru mai mult de două mandate de cinci ani, ceea ce înseamnă că Macron va deveni cel mai tânăr fost președinte al țării, la numai 49 de ani. El a fost ales pentru prima dată în 2017 și a fost reales în 2022, asta însemnând că își va încheia ultimul mandat în 2027.
Apropierea acestui termen-limită îi face pe unii să se gândească la faptul că puterea președintelui francez este deja în declin, în timp ce aliații și susținătorii săi încep să se gândească la un viitor fără el la cârmă.
Potrivit Politico, Macron și-ar fi exprimat frustrarea față de limitarea numărului de mandate în timpul unei discuții deschise de liderul de extremă dreapta Jordan Bardella. Acesta ar fi propus ca Franța să treacă la un singur mandat prezidențial, de șapte ani.
Un apropiat al lui Bardella a spus că nemulțumirea lui Macron cum că nu va mai putea candida în 2027 a fost spusă mai degrabă pe un ton ironic. „Nu e nicio controversă aici, trebuie să fim cinstiți”, a spus acesta, citat de Francetvinfo.
Aceasta nu este prima dată când un membru al taberei lui Macron își exprimă nemulțumirea față de limita de două mandate.
În iunie, fostul președinte al parlamentului Richard Ferrand a declarat că este împotriva regulilor, deoarece acestea limitează „exprimarea voinței populare”. Comentariile sale au fost criticate atât de dreapta politică, cât și de stânga, unii acuzând tabăra prezidențială de derivă spre autoritarism.
În orice caz, palatul prezidențial francez a refuzat să comenteze comentariile lui Macron.
Observația lui Macron a fost făcută în cadrul unei întâlniri pe care a convocat-o cu liderii de partid din întregul spectru politic, pe tema posibilelor proiecte comune.
În prezent, guvernul francez se confruntă adesea cu un parlament blocat, deoarece aliații lui Macron nu au o majoritate în Adunarea Națională.
Președintele francez și liderii de partid au petrecut nu mai puțin de 12 ore blocați în discuții, fără acces la telefoane, pentru a aborda o serie de subiecte, printre care Ucraina, inflația, puterea de cumpărare și reforma instituțională.