„Poate că, la un moment dat, și nu vreau acest lucru și nu îl voi iniția, operațiunile la sol, oricare ar fi ele, vor trebui efectuate pentru a contracara trupele ruse. Puterea Franței este că putem face asta”, a declarat Macron.
Președintele francez consideră că țara sa trebuie să se pregătească „pentru orice scenariu”. În oricare dintre scenariile posibile, „fiecare și-ar asuma responsabilitatea pe baza modelului pe care l-a ales”. Macron a menționat că multe țări europene „susțin linia Franței” și că acestea sunt „deloc mici”.
Într-un interviu la televiziunea ucraineană, difuzat sâmbătă seara, Emmanuel Macron a spus că i-ar răspunde la telefon lui Vladimir Putin, dacă îl va suna cel pe care jurnalistul ucrainean l-a descris drept „criminal internațional”. „Pentru că este responsabilitatea mea”, a explicat președintele francez. „Nu am plasat niciodată relația la nivel personal. Relația de la stat la stat contează”.
Macron a adăugat: „Putin menține un discurs al fricii. Nu trebuie să ne lăsăm intimidați, nu avem o mare putere în fața noastră. Rusia este o putere medie cu arme nucleare, dar al cărei PIB este mult mai mic decât cel al europenilor, mai mic decât cel al Germaniei și Franței”.
Macron, care a cerut, în urmă cu mai puțin de doi ani, „să nu umilim Rusia”, a fost întrebat și dacă îl va felicita pe liderul de la Kremlin, a cărui nouă încoronare este așteptată duminică, în cursul alegerilor prezidențiale din Rusia. Răspunsul a fost ferm: „Moartea lui Aleksei Navalnîi și interzicerea tuturor oponenților săi înseamnă că nu putem felicita pe cineva pentru alegerile umbrite de moartea celor care au luptat pentru pluralism în Rusia”.
La sfârșitul lunii februarie, Emmanuel Macron, după o întâlnire cu șefii țărilor europene, a anunțat că ar permite trimiterea de trupe în Ucraina. O serie de aliați ai Kievului, inclusiv Germania și Statele Unite, au anunțat ulterior absența unor astfel de planuri. Cu toate acestea, unele țări au susținut discuția pe această temă, printre ele țările baltice, Polonia și Finlanda .