Președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni marți cu adversarii politici, după ce coaliția care îl sprijină a pierdut majoritatea absolută în Camera inferioară a parlamentului, în alegerile legislative de duminică.
Deocamdată, ce pare clar este că nici extrema dreaptă a lui Marine Le Pen, nici alianța de stânga condusă de radicalul Jean-Luc Mélenchon nu sunt dornice să lucreze cu el.
Situația este complicată și neobișnuită pentru politicienii de la Paris. Guvernele minoritare sunt o raritate în Franța, iar alianța Ensemble!, a lui Macron, este la 44 de mandate de o majoritate.
Acest lucru înseamnă că președintele va trebui să găsească sprijin din partea altor parlamentari, atât din partea stângă, cât și din partea dreaptă a spectrului politic, pentru a construi o majoritate funcțională.
Reprezentanții partidelor vor vizita Palatul Élysée separat pentru discuțiile la nivel înalt de marți și miercuri, a declarat un oficial.
Analiștii spun că președintele ar putea avea în vedere o înțelegere cu republicanii, principalul partid de dreapta, a cărui influență a scăzut semnificativ în ultimii ani, dar care are numărul necesar de deputați pentru a susține eventuale proiecte comune.
Partidul a confirmat că liderul său, Christian Jacob, va participa la discuții.
Le Pen va participa și ea la aceste discuții, dar Mélenchon nu, relatează agenția de presă AFP.
Mélenchon, liderul partidului Franța Nesupusă, este cel care a reușit să construiască alianța de stânga NUPES, devenită principala forță de opoziție din parlament.
Liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, și șeful Partidului Comunist, Fabien Roussel, la rândul lor membri ai NUPES, au ales să se întâlnească însă cu Macron.
Misiunea lui Macron nu va fi simplă. Guvernul său încearcă cu disperare să evite paralizia politică, asta în condițiile în care unii comentatori au avertizat că Franța ar putea deveni neguvernabilă.
Executivul mai are și alte sarcini imediate – în primul rând o remaniere. Macron va trebui să înlocuiască trei miniștri care au pierdut alegerile duminică. În acest context, cred unii analiști, viitorul prim-ministrei Elisabeth Borne pare din ce în ce mai amenințat.
În acest timp, problemele care îi preocupă pe cetățeni se adună.
Macron a prezentat o serie de planuri pentru a aborda creșterea prețurilor, inclusiv acordarea de cupoane alimentare și de beneficii sociale sporite.
Una dintre cele mai controversate reforme planificate de președinte este creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 sau 65 de ani, pentru atenuarea deficitului tot mai mare al sistemului de pensii. Propunerea s-a dovedit a fi nepopulară pentru o mare parte a electoratului.
În orice caz, pentru aprobarea acestor măsuri, președintele va avea nevoie de susținere în Parlament.
Obiectivul este de a „construi soluții pentru a-i servi pe francezi” într-un moment în care nu există o „majoritate alternativă” la cea a alianței guvernamentale a lui Macron, a declarat pentru AFP un oficial prezidențial, sub acoperirea anonimatului.
Deocamdată, mai mulți reprezentanți ai opoziției au semnalat că își propun să se opună programului de reforme al președintelui, deși partidul lui Le Pen a anunțat că ar putea susține unele măsuri pentru a atenua criza inflației, asta dacă propriile lor propuneri vor fi adoptate.