Discuţia dintre cei doi a început la ora locală 12.30, un ceas mai târziu la București, şi a precedat un apel similar care îi va avea protagonişti pe preşedintele american Joe Biden şi liderul de la Kremlin.

Macron l-a avertizat pe Vladimir Putin că „un dialog sincer nu este compatibil cu o escaladare” din punct de vedere militar al situaţiei de la frontiera Ucrainei.

Ambii şi-au exprimat dorinţa de continuare a dialogului cu privire la „căile de punere în practică a acordurilor de la Minsk” despre Donbas şi cu privire la „condiţiile de securitate şi stabilitate în Europa”.

Ce a transmis Kremlinul

„Vladimir Putin și Emmanuel Macron au discutat despre situația legată de speculații provocatoare despre o presupusă invazie rusă a Ucrainei, care este însoțită de livrări pe scară largă de armament modern în această țară”, a indicat și un comunicat de presă al președinției ruse. 

De asemenea, Kremlinul consideră că aceste acuzații și aceste mijloace militare creează „precondițiile pentru eventuale acțiuni agresive ale forțelor ucrainene în Donbas”, o regiune din estul Ucrainei, unde Rusia sprijină separatiștii înarmați de opt ani.

Presa americană a scris, vineri, citând surse diplomatice, că liderul american Joe Biden i-a informat pe aliați, inclusiv pe președintele Klaus Iohannis, că Putin e decis să invadeze, iar un atac e posibil chiar în câteva zile.

Publicația germană Der Spiegel a dezvăluit sâmbătă, citând surse CIA, că atacul ar putea fi declanșat miercuri, 16 februarie.

Moscova neagă planuri de invadare, spunând că îşi apără „propriile interese de securitate împotriva agresiunii aliaţilor NATO”.

În acest timp, mai multe state occidentale au început să-și evacuaze personalul din Ucraina. România a anunțat azi o decizie similară. Agenția de stat rusă Ria Novosti anunță, citând surse, că și angajații misiunilor diplomatice ruse au început să părăsească țara.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News