„Trebuie să le permitem să neutralizeze bazele militare de unde sunt trase rachetele (…), bazele militare de unde Ucraina este agresată”, a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, la castelul Meseberg în apropiere de Berlin.
„Dacă le spunem: «nu aveţi dreptul să loviţi punctul de unde sunt trase rachetele», de fapt le spunem: «vă livrăm arme, dar nu vă puteţi apăra»”, a argumentat preşedintele francez, precizând însă că „nu dorim o escaladare”.
De cealaltă parte, cancelarul german a fost mai evaziv.
„Ucraina are toate posibilităţile de a o face, în virtutea dreptului internaţional. Trebuie să o spunem clar, ea este atacată şi poate să se apere”, a spus Scholz.
Putin amenință: „Să fie conştienţi cu ce se joacă”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, într-un interviu acordat revistei britanice The Economist și publicat pe 24 mai.
Ucraina a solicitat, în repetate rânduri, aliaţilor săi să o autorizeze să folosească armamentul primit împotriva unor ţinte militare pe teritoriul rus, iar șeful NATO a spus că este de aceeaşi părere cu ucrainenii.
După aceste declarații, marți, 28 mai, președintele rus Vladimir Putin a ameninţat Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus.
„Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă“, a spus liderul de la Kremlin.
„Acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a continuat Putin, la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.