Noul serviciu național, așa cum este numit, va acoperi toate persoanele în vârstă de 16 ani, fete și băieți și va fi împărțit în două etape distincte.

Prima fază este de o lună, și va pune accent pe cultura civică, despre care guvernul spune că le va „permite tinerilor să creeze noi relații și să își dezvolte rolul în societate”. Voluntariatul și munca în cadrul unor fundații caritabile sunt printre opțiunile pe care le au tinerii, alături de pregătirea militară tradițională cu poliția, serviciul de pompieri sau armata.

A doua etapă este o plasare voluntară de la minim trei luni și până la un an, în care tinerii vor fi încurajați să servească „într-o zonă legată de apărare și securitate” – dar din nou, ei ar putea opta pentru a desfășura activități de voluntariat.

Nu este chiar programul pe care Macron l-a avut inițial în minte. Când a propus această variantă, în timpul campaniei electorale din 2017, actualul președinte vorbea de un fel de serviciu militar în miniatură, cu toți cetățenii francezi cu vârste de 18-21 de ani forțați să aibă o „experiență directă cu viața militară” pentru o perioadă de cel puțin o lună.

Acum, proiectul a fost îmblânzit și extins la ceea ce se numește Serviciu Național Universal – în parte din cauza costurilor mult prea mari și a supraîncărcării forțelor armate.

Chiar și acum, programul se estimează că va costa 1,6 miliarde de euro pe an, cu o investiție de 1,75 miliarde de euro în avans.

Când vine vorba de sprijinirea legii, circa 60% din populație este în favoarea sa, potrivit unui sondaj făcut de YouGov în martie, deși numărul scade la sub 50% atunci când sunt cerute opiniile tinerilor.

Emmanuel Macron este primul președinte francez care nu a făcut serviciul militar, acesta fiind eliminat în 1998, când actualul președinte avea 18 ani.


Citește și: CORESPONDENȚĂ DIN ITALIA/ Una dintre cele mai moderne nave militare din lume a fost lansată la apă. E spital mobil, centrală electrică plutitoare și produce apă potabilă!


 
 

Urmărește-ne pe Google News