Dintre acestea, 1.791 de cazuri au fost de ciumă pneumonică, 341 de ciumă bubonică şi 215 cazuri de tip nespecificat.
De asemenea, 81 de lucrători din domeniul sănătăţii au suferit de boli compatibile cu ciumă, fără a se înregistra vreun deces printre aceştia, potrivit Hotnews.
Ciuma reapare aproape în fiecare an în Madagascar, de obicei din septembrie până în aprilie, însă în acest an epidemia a început în luna august şi s-a răspândit în zone urbane mari, spre deosebire de epidemiile anterioare, potrivit OMS.
Radu Mazăre a fugit din țară în Madagascar, chiar de Crăciun, unde a cerut azil politic. Se pare că, de data asta, și-a pus în aplicare planurile mai vechi și, potrivit unor apropiați, se pregătește de o mai lunga ședere în insula din Oceanul Indian. În Madagascar, fostul primar al Constanței are un complex de bungalouri.
În primăvara anului 2012, în vremea când era primar al Constanței, Radu Mazăre a mers în vacanță în Madagascar, iar la întoarcere s-a arătat foarte încântat de ceea ce a găsit acolo, dar și de oportunitățile de afaceri.
Drept urmare, a luat decizia de a concesiona de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, un teren. Mai exact, era vorba de 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care a plătit, potrivit declarației sale la momentul revenirii în țară, 1 euro pe metru pătrat.
- Galerie foto/ Radu Mazăre, cel mai excentric politician. A fost ba salvamar, ba faraon, James Bond sau Che Guevara!
- Scrisoarea lui Radu Mazăre. „Sunt o țintă politică. Am decis să solicit azil în Madagascar”
Asistenta stagiară Ioana Saitiş a povestit într-un interviu, intitulat „Bucuria de a sluji oamenilor şi copiilor din Madagscar,” preluat de site-ul misiunemadagascar.ro, ce măsuri au luat autorităţile malgaşe în cazul epidemiei de ciumă:
Am primit zilele acestea un mesaj de la o prietenă din Europa. Era ceva de genul:
- „Hei, chiar se întâmplă la voi lucrurile despre care scriu ziarele pe aici, prin Europa? Este adevărat că aveți epidemie de ciumă bubonică și că aceasta s-ar împrăștia în țările din jurul vostru (Etiopia, Kenia, Tanzania, Mozambic, Africa de Sud și alte țări apropiate) ? Este așa de urâtă această boală ? Te omoară în câteva ore după ce ai contactat-o ?”
Am fost surprinsă de acest mesaj ajuns cu așa mare întârziere în Occident. Aici „lucrurile se întâmplă” de la final de august, iar din septembrie au luat amploare națională. La noi în oraș au fost déjà oameni care au murit din pricina ciumei, iar în urma lor s-au făcut adevarate investigații, ca să se ajungă pe urma celorlalte potențiale victime.
La nivel național este stare de urgență. Au fost 3 săptămâni în care școlile au fost închise, ca să se facă deratizare. Iar acum se intră în toate instituțiile din orașele țării cu „autorizație”. Autorizație ? Da. La intrarea în bancă, de exemplu, stă cu gardian cu un termometru special în mână (cu infraroșu). Dacă ai temperatura peste 38Celsius, nu ai voie să intri. La școli, situația stă la fel. Copiii care merg la cursuri, stau la cozi de 20-30 de minute, iar părinții lor, alături de ei. De ce ? Din aceeași cauză. Li se ia temperatura, pentru că aceasta este una dintre principalele manifestări ale unui început de ciumă bubonică. O iei ? Ai 12 ore la dispoziție să ajungi într-un spital și să fii pus sub tratament special, altfel nu mai ajungi ziua de mâine. Ei, bine cam asta este viața noastră aici în Madagascar: între zâmbet și suspin.
FOTO: misiunemadagascar.ro
CITEȘTE ȘI… Tradiții de Revelion 2018. Ce să faci și ce să nu faci în noaptea dintre ani
Superstiții culinare de Revelion. Ce să mănânci ca să îți meargă bine
Mesaje de Revelion 2018 care pot fi trimise prin SMS sau pe Facebook