Turza, coordonator strategic al asistenţei umanitare, a precizat că România a oferit unul dintre cele mai ample programe de cazare pentru refugiaţii din Ucraina.

„De la începutul acestui program, adică din luna martie 2022, s-au cheltuit în jur de 110 – 120 de milioane de euro pentru susţinerea acestui program şi implicit pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina pe piaţa liberă. Aici au fost cazaţi zeci de mii de ucraineni şi sunt încă, atât dintre cei care au plecat din ţară la un moment dat, cât şi cei care se află azi în România, cu excepţia anumitor persoane vulnerabile care se află în centre de tranzit ale autorităţilor locale”, a spus Turza la Prima News.

Referitor la proiectul de lege privind schimbarea programului de sprijin pentru ucraineni, oficialul guvernamental a nuanțat:

„Nu tăiem acest program de susţinere a cazării şi de protecţie a refugiaţilor până la urmă, ci vorbim de o regândire a lui, în sensul în care se oferă în continuare sume realiste de bani pentru acoperirea costurilor unei chirii decente”, a spus Turza.

Cu toate astea, Turza a spus că pachetul de sprijin vine corelat cu o serie de condiţii, precum dobândirea unui statut legal în România, de protecţie temporară, demonstrarea faptului că încearcă să-și găsească un loc de muncă și înscrierea copiilor într-o școală din sistemul de educaţie românesc.

„Acestea sunt principalele elemente care stau la baza oricărui program de integrare, iar noi ne dorim ca în cel mai scurt timp, refugiaţii din Ucraina care sunt capabili să facă aceste lucruri şi să muncească să înceapă să acceseze piaţa muncii din România”, a mai spus Turza.

Ce presupune schimbarea programului de sprijin pentru ucraineni

Guvernul României vrea să facă modificări la ordonanța care prevede sprijinul pentru refugiații ucraineni. Potrivit unui proiect publicat pe 27 martie pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, refugiații ucraineni care s-au stabilit în România vor primi bani pentru cazare de la stat doar patru luni consecutiv, dacă nu sunt angajați, iar suma pe familie va fi de 2.000 de lei pe lună.

„Programul 50/20”, cum este cunoscut, deconta proprietarilor 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 pentru masă pentru fiecare persoană.

Prin acest sprijin, o persoană care găzduia o familie de trei persoane, de exemplu, putea primi 6.300 de lei pe lună. Acum noua sumă – mai mică – merge direct către ucraineni.

Proiectul urmează să fie adoptat în regim de urgență, însă deocamdată, autoritățile nu au oferit o dată exactă când se va întâmpla.

 
 

Urmărește-ne pe Google News