Informațiile preliminare obținute de către oficiul consular până la acest moment arată că, potrivit testelor efectuate, 1.300 de lucrători au fost depistați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină, spune MAE.
Reprezentanții companiei germane au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate ca fiind infectate sunt cetățeni români, datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate, iar conducerea companiei, împreună cu autoritățile locale, au decis suspendarea temporară a activității, a mai informat MAE.
Totodată, în cursul zilei de ieri, oficiul consular a fost notificat că 17 cetățeni români au părăsit locația de carantină, autoritățile locale făcând demersuri pentru identificarea acestora, conform MAE.
De asemenea, autoritățile districtului Gütersloch au luat măsuri pentru izolarea zonei afectate, iar dacă situația rezultată în urma testărilor o va impune, se vor lua măsuri de instituire a carantinei pentru întregul teritoriu al districtului.
”Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea cetățenilor români care își desfășoară activitatea în cadrul companiei respective”, a mai anunțat MAE.
O testare în masă a început ieri, 20 iunie, la fața locului, iar în acest scop au fost mobilizate cadre medicale, dar și 65 de militari.
Militarii au fost aleși deoarece vorbesc limbi est-europene și pot explica mai bine angajaților procesul de testare, a declarat Uwe Kort, un purtător de cuvânt al Bundeswehr.
Focarul de infecție de la abatorul Tönnies, cel mai mare din Germania, a fost făcut public pe 17 iunie și a declanșat un val de temeri și critici în Germania.
Pe de o parte, mai mulți apărători ai drepturilor angajaților au atacat dur condițiile în care aceștia muncesc și locuiesc. Dormitoarele comune, îngrămădite, nu le-au oferit muncitorilor posibilitatea de a respecta distanțarea socială.
Apoi, oficialii abatorului au fost criticați pentru că nu ar fi vrut să ofere autorităților adresele angajaților. A fost nevoie de intervenția directă a polițiștilor, care au intrat în sediul firmei și au obținut în cele din urmă adresele la care locuiesc mii de muncitori.
”Încrederea pe care o avem în Tonnies este zero, trebuie să spun asta în mod clar”, a declarat Sven-Georg Adenauer, un oficial local.
Zilele trecute, Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat după ce premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), declarase că sursa focarului de Covid-19 din abatorul Tönnies provine de la românii și bulgarii care lucrează acolo.
Ulterior, premierul din Renania de Nord a spus că nu a intenţionat să învinovăţească lucrătorii din România şi Bulgaria, infectaţi cu coronavirus.