„Urmare a demersurilor realizate de către CG (n.red. Consulatul General al României) Manchester, autoritățile britanice au informat, în cursul zilei de astăzi, 21 iulie 2024, cu privire la reținerea a nouă cetățeni români implicați în incidentele din seara zilei de 18 iulie 2024. Ulterior, opt dintre aceștia au fost eliberați”, a transmis MAE.

Instituția condusă de Luminița Odobescu a adăugat că la acest moment are loc o anchetă a poliției din UK pentru a clarifica toate problemele.

„CG Manchester menține situația din Leeds în atenție prioritară și este pregătit să continue acordarea asistenței consulare, conform competențelor deținute, cu respectarea legislației britanice în vigoare”, a precizat MAE.

Cu o zi în urmă, Ministerul de Externe a anunțat că deocamdată nu sunt cetățeni români arestați, dar a menționat că ancheta Poliției din Marea Britanie este în desfășurare.

De unde a plecat conflictul din Leeds

Violenţele de stradă au avut loc joi, 18 iulie, într-un cartier din Leeds, Marea Britanie, unde mai multe persoane, printre care şi români, au distrus şi răsturnat o maşină de poliţie şi au dat foc unui autobuz.

Incidentele au început după încercarea autorităților britanice de protecția copilului de a lua copiii unei familii de români, după ce unul dintre cei mici a ajuns la spital cu o lovitură la cap.

Ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, a spus vineri, 19 iulie, la Antena 3, că situaţia de la Leeds rămâne tensionată.

„Este o situaţie regretabilă, aceste lucruri nu se rezolvă prin violenţă, ci prin dialog, dialog cu autorităţile britanice, cu autorităţile locale. Colegii mei continuă acest dialog cu autorităţile britanice locale care şi-au manifestat disponibilitatea de a sprijini. În toate aceste demersuri, punctul de plecare, şi nu trebuie să uităm acest lucru, este interesul primordial al minorului, al minorilor respectivi. Şi ei sunt gata să lucreze, şi ne-au transmis acest lucru, cu autorităţile române pentru a sprijini toate aceste demersuri”, a declarat Luminița Odobescu.

Urmărește-ne pe Google News