„Am luat notă de poziţia exprimată de cei şapte parteneri şi aliaţi ai României cu privire la evoluţiile din domeniul justiţiei. Reasigurând asupra ataşamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real şi concret cu partenerii noştri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările şi cu Comisia Europeană”, precizează MAE, vineri, într-un comunicat de presă.
Totodată, ministerul consideră că „orice analiză a acestor evoluţii trebuie să ţină cont şi de un dialog cu reprezentanţii din Parlament privind substanţa concretă a modificărilor legislative propuse”.
„Menţionăm că nicio iniţiativă cu impact asupra cetăţenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări şi comunicări publice organizate de instituţiile abilitate şi de Parlament”, se mai arată, conform Agerpres, în răspunsul MAE.
Ministerul român subliniază, în acest context, angajamentul executivului român faţă de lupta anticorupţie şi întărirea statului de drept.
„Reiterăm că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern”, se arată în mesajul MAE.
Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România fac apel la „toate părţile implicate” în procesul de reformă a justiţiei „să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei”, se arata într-o scrisoare comună a misiunilor diplomatice.
Citește și: Ambasadele UE trag un semnal de alarmă, după adoptarea legilor Justiției: Riscă să pună în pericol progresele României
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!