Solicitarea a venit în continuarea eforturilor întreprinse pentru soluționarea blocajelor care au afectat libera circulație a persoanelor și transportul de mărfuri spre România, ca urmare a închiderii frontierelor de către Ungaria în contextul epidemiei de coronavirus.
MAE a informat că măsura adoptată de Ungaria, de limitare a tranzitului de marfă printr-un singur punct de frontieră cu România, cel de la Nădlac 2, s-a dovedit insuficientă pentru asigurarea tranzitul de mărfuri, generând astfel blocaje semnificative.
Ministerul condus de Bogdan Aurescu a subliniat că blocajele prezente afectează inclusiv lucrătorii transfrontalieri și a solicitat identificarea unei soluții optime.
Astfel, MAE a solicitat găsirea unei variante care să permită continuarea circulației forței de muncă transfrontaliere, fie că este vorba despre cetățenii români domiciliaţi în Ungaria care își desfășoară activitatea în România, fie de cei provenind din județele din România, aflate la granița cu Ungaria, care au locuri de muncă pe teritoriul ungar.
MAE a amintit, în sprijinul acestor demersuri, liniile directoare ale Comisiei Europene cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de pandemia mondială de coronavirus.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro