Conform unui comunicat transmis de MAE, circulaţia rutieră este foarte intensă pe principalele autostrăzi: A1 Zagreb – Split – Dubrovnik şi A6 Zagreb – Rijeka, care leagă partea continentală de litoralul adriatic, precum şi pe A3 Bregana – Lipovac, care este ruta predilectă de tranzit între Slovenia şi Serbia, adesea înregistrându-se blocaje şi coloane de autovehicule care se pot întinde, în special în zilele de weekend, pe zeci de kilometri.

Prelungirea timpilor de aşteptare la frontiere este posibilă în special la punctele de trecere dintre Croaţia şi Slovenia (mai ales Bregana) şi Croaţia – Serbia (cu precădere Bajakovo), situate pe autostrada Ljubljana-Zagreb-Belgrad.

MAE recomandă cetăţenilor români ca înainte de a pleca la drum să consulte, pentru informaţii actualizate, paginile de Internet ale Automobil Clubului Croat – https://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – https://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – https://www.portauthority.hr şi Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă – https://www.ccaa.hr.

Totodată, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Republicii Croaţia se poate apela numărul european unic de urgenţă „112”.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii României în Republica Croaţia: +38598414341.

Ministerul recomandă consultarea paginilor de Internet https://zagreb.mae.ro,www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precizeză Agerpres.

În ultima perioadă, în Croația au fost mai multe probleme care i-au afectat pe turiști și pentru care MAE a transmis avertizări de călătorie.

La începutul acestei luni, a fost grevă aeriană în Croația, dar și o avetizare meteorologică de tip cod roșu de caniculă.


Citește și: ANALIZĂ / Ce spun economiștii despre dublarea pensiilor: ”O utopie. Nu se poate așa ceva!”


 

Urmărește-ne pe Google News