„De la debutul crizei politico-militare din Republica Niger, au fost evacuați un număr de cinci cetățeni români, nemaiexistând, la acest moment, alte solicitări de asistență consulară”, a precizat MAE, care a mulțumit autorităților spaniole pentru sprijinul oferit.
Ministerul de Externe a reamintit că a fost emis un avertisment de călătorie pentru Niger și că „recomandă ferm tuturor cetățenilor români” să comunice Ambasadei la Alger locația unde se află, pentru a putea fi contactaţi în caz de urgență.
În acest moment, potrivit informațiilor Libertatea, alți 20 de români se mai află pe teritoriul Nigerului în două misiuni ale Uniunii Europene. Este vorba despre Misiunea de Consolidare a Capacităților Uniunii Europene Sahel Niger și Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Alger: +213 23 48 55 85, dar pot suna și la numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice la Alger: +213 79 2016940.
Președintele ales democratic în Niger, înlăturat de la putere
Președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, a fost răsturnat săptămâna trecută printr-o lovitură de stat militară de către propriile gărzi prezidențiale care au stat de pază în fața palatului.
Constituția a fost suspendată, iar generalul Abdourahmane Tchiani, șeful gărzii prezidențiale, a fost instalat în funcția de șef al statului.
Duminică, 30 iulie, liderii vest-africani au acordat juntei militare din Niger o săptămână pentru a renunța la putere, în caz contrar fiind amenințați cu posibile consecințe militare.