Lucrările la Podul Giurgiu-Ruse, pe partea bulgară, au început pe 10 iulie și vor dura circa doi ani.

În acest context, MAE recomandă folosirea tuturor punctelor bulgare de frontieră deschise traficului internaţional, după cum urmează:

  • la frontiera româno-bulgară: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 8.00 – 20.00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t), Ostrov-Silitra, Turnu Măgurele-Nikopol (ferry – cu program de funcţionare 8.30 – 19.30; Zimnicea-Svishtov (ferry – cu program de funcţionare 8.30 – 19.00) şi Bechet-Oryahovo (ferry – cu program de funcţionare 5.00 – 24.00);
  • la frontiera bulgaro-elenă: Kulata-Promachonas; Makaza-Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5 t); Ilinden-Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala); Kapitan Petko Voivoda-Ormenion (ruta spre Alexandropolis); Zlatograd-Termes şi Ivaylovgrad-Kiprinos (ultimele două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 t).

În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, MAE recomandă turiştilor români să nu folosească trasee secundare sau rute ocolitoare pentru a evita coloanele de mașini aflate în aşteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieşire din Bulgaria către Grecia.

  • la frontiera bulgaro-turcă: Kapitan Andreevo-Kapikule; Lesovo-Hamzabeyli; Malko Târnovo-Derekoy (ultimul punct prezintă o infrastructură existentă redusă şi înregistrează în mod constant timpi foarte mari de aşteptare).

Unde afli cât aștepți la graniță

Şoferii care vor să vadă timpul estimativ de aşteptare la fiecare punct de trecere a frontierei pot consulta aplicaţia Trafic Online de pe site-ul Poliţiei de Frontieră, unde se afişează timpul mediu de aşteptare şi modul de funcţionare.

Nivelul aglomeraţiei este marcat printr-un cod de culori: verde – echivalent cu un timp de aşteptare de 0-29 de minute, galben – 30-59 de minute, roşu – peste 59 de minute, iar albastru – trafic suspendat temporar.

Românii care revin în România duminică, 18 august, şi aleg să intre în ţară pe la Giurgiu-Ruse li se recomandă să ia în calcul posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, în contextul lucrărilor la pod.

MAE reaminteşte că, începând cu 5 iulie, taxa de pod poate fi plătită şi online numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1. Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva.

Urmărește-ne pe Google News