„Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.
„Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat, sâmbătă, Radu Filip.
Potrivit sursei citate, aceeaşi măsură va viza şi delegaţia Republicii Belarus.
„De asemenea, o parte din membrii delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE sunt vizaţi de măsuri restrictive la nivelul Uniunii Europene. Decizia vizează şi Belarus, susţinător al războiului declanşat de Federaţia Rusă”, a transmis Radu Filip.
Adunarea parlamentară a OSCE este un organism interparlamentar format din 57 de state membre. Adunarea a fost creată în 1991 pentru a facilita realizarea obiectivelor OSCE, inclusiv prevenirea și soluționarea conflictelor, precum și consolidarea instituțiilor democratice în toate țările membre ale OSCE.
Din 1993, Adunarea a monitorizat alegerile în peste 30 de țări din Europa, Africa, America de Nord și Asia. Vara trecută, Adunarea Parlamentară a OSCE a desemnat oficial Rusia drept „stat sponsor al terorismului” pentru implicarea sa în grupul de mercenari Wagner.
FOTO: EPA-EFE