Pe agenda discuțiilor au fost incluse tensiunile din Ucraina, generate de o posibilă invadare a Rusiei, iar în acest context, ministrul Bogdan Aurescu a precizat că situația de securitate este în continuă deteriorare, fiind necesară continuarea căutării unei soluții diplomatice.
Diplomatul român „a subliniat susținerea României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, respectiv pentru perspectiva europeană și euroatlantică a acestui stat, respectiv a Georgiei și pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul MAE.
Totodată, Aurescu „a pledat pentru finalizarea rapidă a pachetului de sancțiuni solid și credibil al UE” care urmează să fie aplicat Rusiei, dacă Putin invadează Ucraina. Potrivit MAE, pachetul de sancțiuni este un instrument de descurajare, iar pentru a fi eficient este „nevoie de o comunicare publică adecvată asupra conținutului său”.
În același timp, șeful diplomației române a reiterat ideea organizării unei reuniuni a CAE la Kiev, în semn de solidaritate și sprijin politic, iar omologul său, Dmytro Kuleba, „a salutat din nou propunerea ministrului Aurescu și a solicitat, încă o dată, organizarea reuniunii” la Kiev.
O largă majoritate a statelor membre a exprimat explicit sprijin puternic în cadrul reuniunii de azi pentru această inițiativă a României, a mai transmis MAE.
Totodată, ministrul român de externe a exprimat preocuparea și față de intensificarea cooperării militare dintre Moscova și Minsk și creșterea numărului de trupe și a armamentului desfășurat pe teritoriul belarus. Totodată, Aurescu a exprimat sprijinul pentru pregătirea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni vizând Belarus.
În cadrul discuțiilor miniștrii de externe europeni au discutat și au decis o abordare comună privind menținerea deschisă a ambasadelor lor din Ucraina.
De asemenea, s-a discutat pe marginea informațiilor privind o posibilă intenție a Rusiei de a recunoaște provinciile separatiste din Ucraina, iar miniștrii din cele 27 de state membre UE „au convenit să dea un mesaj de descurajare puternică Rusiei de a lua o astfel de decizie care ar reprezenta o încălcare flagrantă a dreptului internațional și a Acordurilor de la Minsk”, se mai arată în comunicatul MAE.