Reprezentanții MAE anunță că apreciază gestul Ambasadei Rusiei, însă nu este de acord cu clipul publicat de reprezentanții ruși pe pagina de facebook.
„Apreciem contribuția Ambasadei Federației Ruse la recuperarea patrimoniului național românesc și o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susținerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român.
Pare însă mai puțin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federației Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relațiilor bilaterale. Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunțe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care țin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce”, scrie MAE în comunicat.
Ambasada Rusiei a făcut o donație de 100 de euro pentru „Cumințenia pământului”
Ambasada Federației Ruse la București a anunțat luni pe pagina de Facebook că a făcut o donație modestă în campania de recuperare a sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”.
„În România este lansată campania pentru recuperarea patrimoniului național cultural al țării, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brâncuși «Cumințenia Pământului». Ambasada se alătură acțiunii și aduce o contribuție financiară modestă la fondul comun creat în acest scop”, anunță Ambasada într-un mesaj pe Facebook.
Anunțul este însoțit de clip în care se amintește că armata României și cea a URSS au luptat împreună pentru independența Europei, dar și că armata rusă a luptat alături de armata română pentru independența României. „În al doilea Război Mondial, armata sovietică și armata română luptă împreună pentru independența Europei, industrializarea României”, se arată în clip.
Apoi apare o fotografie cu Dumitru Prunariu, cu textul: „România se reconstruiește economic și social cu ajutorul Uniunii Sovietice”, în timp ce la finalul clipului apare scris: „Copiii trebuie să învețe istoria adevărată. România trebuie să-și recupereze valorile”.
Pentru informații legate de campania oficială derulată de Ministerul Culturii, vă invităm să vizitați pagina de internet www.brancusiealmeu.ro.