Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău pentru a i se înmâna nota prin care un angajat al reprezentanţei diplomatice pe care o conduce este declarat persoană indezirabilă, scrie NewsMaker, potrivit news.ro.
Marţi, doi funcţionari moldoveni, și anume un angajat al Poliţiei de Frontieră și șeful Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, au fost reţinuţi sub suspiciunea de trădare de patrie şi complot după ce ar fi transmis informații unui angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chişinău.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a declarat că decizia expulzării a fost luată urmare a „activităţilor specifice întreprinse, în rezultatul cărora au fost obţinute informaţii şi probe care atestă desfăşurarea pe teritoriul Republicii Moldova (de către diplomatul rus – n.r.) a unor activităţi incompatibile cu statutul diplomatic”.
„În acest context, colaboratorul ambasadei ruse urmează să părăsească Republica Moldova”, au adăugat reprezentanţii MAE de la Chișinău.
„Toate aceste acţiuni le primim ca foarte neprietenoase”, le-a spus jurnaliştilor ambasadorul rus Oleg Vasneţov. Întrebat dacă ştia că un angajat al ambasadei a primit informaţii de la funcţionarii moldoveni, Vasneţov a răspuns: „La noi în ambasadă au rămas un număr mic de diplomaţi, investigaţia încă continuă, după cum ştiţi. (…) Este foarte straniu că declararea persoanei non-grata are loc într-o perioadă când probele încă nu au fost colectate”, a susținut ambasadorul rus.
„Ştiţi că Federaţia Rusă întotdeauna găseşte răspunsuri adecvate. Sigur va fi un răspuns”, a mai spus ambasadorul, întrebat dacă Rusia va reacţiona la decizia Chişinăului.
Marţi dimineaţă, mascaţii de la SIS (serviciul de informații) şi PCCOCS (direcţia pentru criminalitate organizată) au descins în Parlamentul Republicii Moldova pentru a efectua percheziţii într-un dosar pentru trădare de patrie.
Şeful Direcţiei Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, fusese reţinut pentru 72 de ore în seara precedentă. Creangă este suspectat că ar fi transmis informaţii unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chişinău în schimbul unei recompense băneşti. Autorităţile au confirmat şi reţinerea unui angajat al Poliţiei de Frontieră.
Una dintre cele două persoane reţinute pentru 72 de ore este bănuită de trădare de patrie, după ce ar fi colectat şi livrat angajatului ambasadei ruse informaţii pentru a fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova, iar cel de-al doilea funcţionar este bănuit de complot împotriva Republicii Moldova. Potrivit PCCOCS şi SIS, faptele au avut loc începând din anul 2023.
Republica Moldova se află sub atac hibrid, iar autoritățile trebuie să se asigure că țara este protejată de eventuale riscuri care îi pot afecta securitatea, a transmis, miercuri, premierul Dorin Recean.
Ministerul rus de Externe a amenințat cu represalii sub acuzația că Republica Moldova a făcut „un pas inamical”. Această expulzare este un nou exemplu al „direcţiei agresive anti-ruseşti” a politicii Republicii Moldova, susține MAE rus.
Ministrul de externe Mihai Popşoi a declarat în cadrul emisiunii „Dialog Deschis” că ar putea avea loc alte expulzări dacă Moscova va continua acţiunile în detrimentul intereselor naţionale ale Republicii Moldova.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 01.08.2024, 17:22
Gata, s-a umplut paharul, în seara asta lovituri hipersonice nimicitoare de înaltă precizie asupra fasciștilor de la Chișinău, și până-n weekend îi tăvălesc pe ucraineni și denazifică și deromânizează Moldova. Nu se mai poate așa, Liderul Suprem a avut toată răbdarea și înțelegerea, dar toate au o limită, până și binecunoscuta milă rusească.