„Ministerul Afacerilor Externe nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experți din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe brațele Chilia și Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an”, susține MAE, într-un răspuns pentru Libertatea.

„Pe de alta parte, în momentul în care au apărut publice informații privind lucrări de dragare pe brațele Chilia și Bâstroe ale Dunării, MAE este cel care a avut inițiativa de a contacta partea ucraineană pentru a solicita, atât verbal, cât și în scris, clarificări – la 18 februarie si respectiv 20 februarie”, se mai arată în comunicat.

Pe 20 februarie, a avut loc o întrevedere la sediul MAE între secretarul de stat Iulian Fota și ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, dar la solicitarea părții române.

„Partea ucraineană a transmis disponibilitatea pentru organizarea unei întâlniri tehnice între autoritățile din cele două state care gestionează portofoliul transporturilor”, iar Ministerul Afacerilor Externe a transmis această propunere Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

„În același timp, Ministrul ucrainean al protecției mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniștri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe brațele menționate ale Dunării”, a mai informat instituția diplomatică.

Precizările MAE au venit în contextul în care Ucraina a adâncit Canalul Bîstroe prin lucrări de dragare, de la 3,9 la 6,5 metri, iar acest lucru poate cauza distrugeri iremediabile în Delta Dunării, după cum au atras atenția specialiștii de mediu.

Urmărește-ne pe Google News