„A fost o problemă tehnică a platformei care permite completarea acelor formulare. MAE s-a sesizat şi a întreprins demersuri inclusiv prin Ambasada Greciei la Bucureşti. Sunt chestiuni care ţin de autorităţile elene. Sperăm ca lucrurile să funcţioneze normal”, a spus Oana Darie.
MAE a primit mai multe solicitări din partea turiştilor îngrijoraţi că nu pot completa formularul de localizare, obligatoriu pentru intrarea în Grecia.
Oana Darie a amintit că de miercuri, 15 iulie, turiştii români vor fi nevoiţi să prezinte la intrarea în Grecia şi un test pentru COVID-19 negativ, tradus în limba engleză. Acesta trebuie făcut cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Greciei.
MAE a anunțat că autorităţile elene au precizat că pentru toate formularele completate în cursul zilei de 14 iulie, codurile QR se vor emite începând cu ora 00.01, în noaptea de 14 spre 15 iulie, iar intrarea în Grecia se va putea face începând de miercuri, ora 06.00.
„Colegii noştri vor fi la frontiera Kulata începând de miercuri, pentru a oferi asistenţă turiştilor români. În acest moment, fluxul este normal. În weekend este posibil să crească numărul de turişti”, a mai spus Oana Darie.
Oficialul MAE a precizat că, în acest moment, singura frontieră deschisă pentru traficul rutier din Bulgaria spre Grecia este Kulata-Promachonas.
„Nu există informaţii oficiale privind deschiderea unui nou punct de frontieră”, a adăugat Oana Darie.
Recomandări pentru turiştii români care ajung în Grecia
Dan Drăgan, reprezentantul comunității Forum Grecia, stabilit în Thassos, a declarat la Adriana Nedelea LA FIX că foarte mulţi turişti români nu au putut completa formularul de intrare în Grecia la primele ore ale dimineţii.
„Bătălia mare e să completeze formularul şi să treacă fără a mai fi nevoiţi să prezinte testul negativ la COVID-19. Autorităţile elene nu anunţă, iar când anunţă, o fac în ultimul moment”, a spus Dan Drăgan.
Acesta a subliniat că pentru mulţi turişti români, stresul mare a fost testul COVID-19, anunţat în ultimul timp.
„Asistăm la foarte multe anulări din cauza acestui test. Mulţi turişti nu-şi mai permit costul testului sau rezultatul nu vine în timp util. Cei care au venit până acum sunt norocoşi”, declară Dan Drăgan.
Acesta le spune românilor care merg în vacanță în Grecia să urmărească permanent timpii de aşteptare în vamă, să respecte legislația din ambele ţări, să poarte mască și să păstreze distanţarea socială.
”Să se pregătească cu apă și să aibă răbdare dacă se vor forma din nou cozi foarte lungi în vamă. Până acum, doar se verifica QR (codul formularului de localizare, obligatoriu pentru intrarea în Grecia – n.r.) și câteodată se testa aleatoriu. Probabil că de miercuri timpii de așteptare vor fi mai mari, pentru că vor trebui să verifice și testele pentru COVID, care trebuie să fie în engleză”, a precizat Dan Drăgan.