Potrivit Ministerului Apărării, echipa mixtă de cercetare şi verificare deplasată în raionul aflat la aproximativ 1,5 km Est de comuna Nufăru a ridicat probe de la faţa locului în vederea analizării şi expertizării tehnice.
„Din primele date transmise, a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident”, a adăugat MApN, în comunicat.
Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii portuare a Ucrainei de la Dunăre, executate în proximitatea graniței cu România, „sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional”.
Comunele Nufăru și Victoria sunt situate la 14, respectiv 16 kilometri de granița cu Ucraina, pe Brațul Sfântu Gheorghe.
Anterior, MApN transmisese că face verificări după ce au fost „sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localitățile Nufăru, Malcoci și Valea Nucarilor, județul Tulcea”.
MAE informează NATO despre incidentul din Tulcea și îl convoacă pe ambsadorul rus
Ulterior în cursul zilei de miercuri, Ministerul de Afacerilor Externe (MAE) a anunțat, într-un comunicat de presă, că îl va convoca de urgență pe ambasadorul rus în țara noastră, după ce noile fragmente de dronă au fost găsite în județul Tulcea.
De asemenea, MAE menționează că i-a informat pe aliații din cadrul NATO despre ultimul incident de la granița cu Ucraina și „protestează ferm” față de violarea spațiului aerian al României.
„Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie 2023 de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României”, au transmis reprezentanții MAE, în comunicat.
„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina și, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României”, mai scrie în comunicatul emis de MAE.
Totodată, ministerul de la București reiterează „condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internațional și sunt considerate crime de război”.
„Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, a mai transmis MAE.
Este pentru a treia oară în ultimele două săptămâni când posibile fragmente de drone sunt găsite pe teritoriul României.
Inițial, pe 6 septembrie, Armata a anunțat că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, au fost găsite în satul Plauru, care se află vizavi de portul ucrainean Ismail.
Ulterior, pe 9 septembrie, MApN a precizat că alte fragmente dintr-o dronă rusă au fost găsite la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, după ce au fost sesizați de autoritățile locale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro