Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a fost cel care i-a comunicat ambasadorului Valery Kuzmin că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani, a informat MAE într-un comunicat.

MAE reafirmă că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens.

Comunicat MAE:

“Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene”, a notat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a mai precizat: “Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme”.

Întrevederea a avut loc în contextul în care Noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024, avizată de CSAT pe 27 mai, a fost înaintată Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.

În document se vorbește pentru prima dată despre “comportamentul agresiv al Federației Ruse” și despre “acțiunile de militarizare a regiunii Mării Negre și de tip hibrid” desfășurate de Moscova.

Ieri, 11 iunie, Moscova a avut prima reacţie, prin vocea ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, în cadrul unei conferinţe online.

“Pentru NATO, cel mai important este să primească resurse financiare din partea fiecărei ţări membre şi ca mai mulţi bani să fie alocaţi, din bugetele anuale, pentru Apărare. Dacă, pe scurt, o să încercăm să caracterizăm situaţia relaţiilor noastre acum, putem să folosim o frază din Erich Maria Remarque – Pe frontul de vest, nimic nou. Rusia nu urmăreşte nici un fel de scopuri agresive, nici în bazinul Mării Negre, nici faţă de România, nici la nivel global”, a spus Kuzmin.

Tot ieri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a avut un mesaj mai agresiv: „Este evident că noua versiune a Strategiei române va fi folosită pentru creşterea prezenţei militare a NATO şi SUA în regiunea Mării Negre. Astfel, Bucureştiul în loc să devină furnizor de stabilitate îşi va aduce contribuţia la creşterea în continuare a tensiunilor în regiune şi a lipsei de încredere”.

„Faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a mai spus Zaharova.

 
 

Urmărește-ne pe Google News