Precizările MAE vin în contextul în care în spațiul public au apărut informații conform cărora o navă românească a fost avariată de atacul cu drone ruse din portul Reni, aflat la circa 13 kilometri în linie dreaptă de Galați.
„Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții Consulatului General al României la Odesa, care își desfășoară temporar activitatea în cadrul Centralei MAE, s-a autosesizat în urma informațiilor din presă referitoare la incidentul în care a fost implicată o navă românească în portul Reni din Ucraina în dimineața zilei de 24 iulie 2023 și a întreprins demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile ucrainene competente din regiune, pentru informații cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor implicate, precum și împrejurările în care s-a produs incidentul”, a transmis MAE, pentru Libertatea.
Potrivit informațiilor preliminare obținute de către reprezentanții oficiului consular de la autoritățile ucrainene, nava a suferit avarii minore și și-a continuat deplasarea.
De asemenea, MAE adaugă că nu există cetățeni români răniți în atacurile care au vizat porturile ucrainene de la Dunăre.
Drone Shahed, de fabricație iraniană, au lovit în noaptea de duminică spre luni porturile Reni și Ismail. La momentul atacului rusesc cu drone, șase nave sub pavilion românesc se aflau în portul Reni, a transmis conducerea Căpităniei Zonale Galați.
Dunărea este ultima cale de export a grânelor din Ucraina de la 17 iulie, după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. De atunci, Rusia bombardează intensiv porturile Odesa şi Ciornomorsk, atât cu rachete, cât şi cu drone.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro