„MAE a luat notă cu maximă îngrijorare de recentele acuzații grave privind presupusa implicare a unor membri ai personalului Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat – UNRWA – în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, de la 7 octombrie 2023. Aceste acuzații trebuie să facă obiectul unor investigaţii imediate și aprofundate ale ONU. (…) Până la finalizarea investigației, MAE nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA”, a anunțat instituția astăzi.

„Contribuțiile anterioare ale României au fost pe baze voluntare. Contribuția voluntară nu reprezintă o obligație. Pentru acest an, România nu are angajamente – pe baze voluntare – anunțate sau pendinte”, a adăugat MAE într-o precizare ulterioară.

Totodată, ministerul a salutat, în mesajul inițial, decizia UNRWA „de a rezilia cu efect imediat contractele persoanelor vizate” și și-a exprimat speranța că investigațiile deschise de ONU în acest caz „vor clarifica situaţia în cel mai scurt timp”.

„Nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România, urmând a ne menține coordonarea cu partenerii noştri, inclusiv la nivel european”, mai precizează MAE.

Într-un mesaj transmis, duminică, MAE a afirmat că nu a luat o decizie în privința suspendării fondurilor, ci va urmări îndeaproape evoluţia situației și va „acţiona în consecinţă”.

„Suntem extrem de tulburați de acuzaţiile grave de implicare a personalului UNRWA în atacul terorist din 7 octombrie împotriva Israelului. Acestea impun o anchetă rapidă şi amănunţită. Salutăm angajamentul secretarului general pentru o acţiune categorică. Vom urmări îndeaproape evoluţiile şi vom acţiona în consecinţă”, a transmis MAE, ieri, 28 ianuarie, într-un mesaj publicat pe X.

Israelul a acuzat că mai mulți angajați ai UNRWA au fost implicați în atacurile Hamas din 7 octombrie. Agenția ONU a anunțat vineri că a deschis o investigație în acest caz, iar duminică, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a transmis că nouă dintre cei 12 angajați UNRWA vizați de acuzații au fost concediaţi, altul a fost ucis, iar identitatea altor doi este „în curs de clarificare”.

Între timp, ca reacție la apariția acestor acuzații mai multe state, printre care SUA, Australia, Canada, Italia, Marea Britanie, Finlanda, Ţările de Jos şi Germania, au oprit finanțarea pentru agenția ONU.

Şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, consideră că măsura este una „șocantă”, afirmând că „ar fi extrem de iresponsabil să sancționăm o agenție și o întreagă comunitate pe care o deservește din cauza unor acuzații de acte criminale împotriva unor persoane, mai ales într-o perioadă de război, strămutări și crize politice în regiune”.

Înființată în 1949, după primul război arabo-israelian, UNRWA oferă servicii, inclusiv școlarizare, asistență medicală primară și ajutor umanitar palestinienilor din Gaza, Cisiordania, Iordania, Siria și Liban.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News