„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către Institutul Cultural Român de la Londra contractul de închiriere a reședinței pentru directorul acestuia”, se arată în documentul MAE. 

De asemenea, ministrul afacerilor externe a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reședința directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului, de la adresa 1st Belgrave Square.

Comunicat MAE:

Libertatea a prezentat, marți, 8 noiembrie, cazul directoarei ICR Londra, care a refuzat să locuiască într-un apartament gratuit și s-a instalat într-o locuință pentru care MAE achită lunar 6.500 de lire.

Apartamentul gratuit se află în incinta filialei ICR și a fost folosit de toți cei patru predecesori ai actriței Catinca Maria Nistor, numită în funcție fără concurs în aprilie 2022.

Catinca Maria Nistor are 34 de ani. Foto: Facebook Catinca Maria Nistor

MAE a subliniat că decizia privind alegerea apartamentului de 6.500 de lire i-a aparținut „în exclusivitate directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activitățile și funcționarea Institutului”.

Se verifică toate contractele ICR

Ministerul a mai anunțat că a dispus verificarea situației tuturor contractelor similare. 

Libertatea a solicitat în cursul zilei de miercuri explicații de la MAE cu privire la alți doi șefi de filiale ICR care s-ar afla în situații asemănătoare. 

Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către Institutul Cultural Român de la Londra (ICR Londra) contractul de închiriere a reședinței pentru Directorul acestuia. De asemenea, ministrul afacerilor externe a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere în cauză, urmând ca reședința Directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului, de la adresa 1st Belgrave Square.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a dispus verificarea situației tuturor contractelor similare, precum și demersuri de revizuire/modernizare a procedurilor utilizate pentru încheierea acestui tip de contract.

Din verificarea de urgență a condițiilor în care a fost încheiat de către ICR Londra contractul de închiriere a reședinței pentru Directorul acestuia au rezultat următoarele:

• Potrivit art. 21 alin. (4) din Legea nr. 356/2003 privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Cultural Român, republicată, cheltuielile cu programele și proiectele culturale derulate de institutele culturale românești din străinătate sunt finanțate de la bugetul de stat printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Institutului Cultural Român, iar pentru cheltuieli administrative printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

• Spațiul de locuit cu statut de reședință al directorilor institutelor culturale românești din străinătate, ca șefi de misiune, cuprinde, conform uzanțelor diplomatice și protocolare, un număr de camere de odihnă stabilit prin raportare la situația familială (în funcție de numărul de membri ai familiei care însoțesc la post șeful de misiune), o cameră de zi, un spațiu de lucru și un spațiu de reprezentare, primire și protocol, unde titularul spațiului desfășoară activități profesionale de reprezentare; de asemenea, se urmărește ca reședința să fie amplasată într-o zonă adecvată, ușor accesibilă și sigură din punct de vedere al protecției personalului.

• Având în vedere că, potrivit informărilor trimise de ICR Londra, la momentul preluării postului de către Directorul ICR Londra nu au fost identificate spații disponibile în incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square care să poată fi utilizate ca spațiu de locuit cu statut de reședință a șefului institutului, ICR Londra a procedat la prospectarea pieței și identificarea unui spațiu care să corespundă criteriilor anterior menționate.

• Aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea și decența spațiului ales ca reședință aparține în exclusivitate Directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activitățile și funcționarea Institutului.

• Decizia cu privire la alegerea unui spațiu cu scop de reședință a Directorilor ICR nu implică în nicio etapă conducerea MAE; evaluarea și identificarea acestor spații aparține unor comisii desemnate la nivelul fiecărui institut cultural românesc din străinătate de către directorii institutelor, verificarea îndeplinirii procedurii legale revenind structurilor de specialitate din MAE.

• Spațiile din incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square, atât la data încheierii contractului de închiriere pentru spațiul cu statut de reședință a Directorului ICR Londra, cât și în prezent, au fost și sunt utilizate pentru: desfășurarea activității ICR Londra; desfășurarea unor activități ale fostei Secții Consulare din cadrul Ambasadei României la Londra (în prezent, ale Consulatului General recent creat); spații de locuit pentru personalul misiunii și spații de locuit ocazional pentru cazarea temporară a persoanelor care desfășoară activități cu caracter cultural conform programelor și proiectelor culturale ale ICR Londra.

• În ceea ce privește redimensionarea activității consulare în capitala Regatului Unit, la nivelul MAE sunt efectuate demersuri de operaționalizare a noului Consulat General vizând oferirea tuturor serviciilor consulare într-un singur spațiu adecvat pentru desfășurarea activității oficiului consular, astfel încât serviciile consulare să fie acordate în cele mai bune condiții.

• Pe cale de consecință, mutarea reședinței Directorului ICR Londra la sediul ICR Londra poate avea loc, inclusiv având în vedere perspectiva eliberării în perioada următoare a spațiilor din sediul său din 1st Belgrave Square în care actualmente se desfășoară activități ale Consulatului General.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News