”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de poziția exprimată astăzi de cele 12 state partenere cu privire la procesul de amendare a Codului penal și a Codului de procedură penală.
Recunoașterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient, arată, încă o dată, eforturile pe care instituțiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii și a angajamentelor României, atât în cadru european cât și în cadru internațional”, a răspuns MAE într-un comunicat.
Totodată, MAE reiterează că instituțiile statului se află în dialog permanent și transparent cu instituțiile europene și internaționale, inclusiv pe Legile Justiției, ” în vederea facilitării unei cooperări internaționale eficiente și respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internațional”.
”Procesul de amendare a legislației în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituție, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice și a dialogului cu cetățenii. Reiterăm că procesul de amendare este în curs de derulare, aceste legi urmând a intra în vigoare numai după adoptarea acestora de către Parlament și respectiv promulgarea de către Președintele României”, a mai scris MAE.
Ministerul arată că ”întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției ac parte din prioritățile asumate prin programul de guvernare 2018-2020”.
Statele Unite, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia fac au făcut un apel, joi, către politicienii aflați la putere, pentru a nu aduce modificări Codului Penal și Codului de Procedură Penală care să ducă la un regres în lupta împotriva corupției.
CITEȘTE ȘI: REPORTAJ/Politică la piață, în ziua moțiunii. Românii știu ce se întâmplă, dar nu mai au încredere. “Ne-am săturat de promisiuni” – VIDEO
FOTO: LIBERTATEA